Jedna třetina flotily HEAG Mobilo v Darmstadtu bude elektrická
Od června 2020 jsou v Darmstadtu v provozu první eCitaro. Foto HEAG Mobilo

HEAG Mobilo objednala 24 autobusů Mercedes eCitaro pro provoz v německém Darmstadtu. První kloubové přijedou ještě letos.
HEAG Mobilo objednala 24 autobusů Mercedes eCitaro pro provoz v německém Darmstadtu. První kloubové přijedou ještě letos.
Elektrické autobusy nahradí v Darmstadtu v Hesensku starší dieselová vozidla od třetího čtvrtletí roku 2021. Nová objednávka z konce září následuje po zavedení do provozu šesti eCitaro v červnu 2020.

Provozovatel autobusů v Darmstadtu HEAG Mobilo plánuje do roku 2025 převést 95 procent svého vozového parku s přibližně 80 vozidly na elektrický provoz. Podle výpočtů by mělo 76 elektrických autobusů ušetřit přibližně 2,5 milionu litrů nafty, navíc každý z nich 66 tun CO2.

Vozidla nabízejí prostor pro více než 70 cestujících. Podle výrobce mají elektrické autobusy s 288 kWh bateriemi dojezd nejméně 170 kilometrů bez dobíjení. Od listopadu bude mít HEAG mobilo v depu Böllenfalltor výkonné 150 kW nabíječky. Tím se zkrátí nabíjení autobusů ze současných sedmi na dvě hodiny.

Z celkového počtu objednaných eCitaro je jedenáct 12 metrových a 13 kloubových autobusů, dodávky 18 metrových vozů mají být zahájeny ještě v tomto roce. Všechny elektrické autobusy budou s nejlepším bezpečnostním vybavením, které má Daimler Buses k dispozici, například Sideguard Assist, který podporuje řidiče při zatáčení vpravo, a nový Preventive Brake Assist, první aktivní brzdový asistent na světě určený pro městské autobusy. Řidiči budou chráněni kabinou s bezpečnostním skleněným panelem.  

Přechod na elektrické autobusy s sebou nese vždy i kompletní systémovou změnu. Výkonnou nabíjecí infrastrukturu již provozovatel buduje, změní se také celé depo.