Integrace zbývající části Rakovnicka
Druhá část integrace Rakovnicka se týká převážně linek provozovaných Transdev Střední Čechy. Ten na podzim 2019 koupil od TEZAS servis pro PID čtyři nové autobusy Iveco Crossway 14,5. Foto Transdev SČ

Od soboty 15. srpna bude ve spolupráci ROPID a IDSK rozšířena integrovaná doprava Prahy a Středočeského kraje na další část Rakovnicka. Změny se dotknou 58 obcí ve třech krajích.
Od soboty 15. srpna bude ve spolupráci ROPID a IDSK rozšířena integrovaná doprava Prahy a Středočeského kraje na další část Rakovnicka. Změny se dotknou 58 obcí ve třech krajích.
Druhá část integrace na Rakovnicku navazuje na již realizovanou fázi spuštěnou v prosinci 2019. Dojde k plné integraci okresu Rakovník včetně zajištění přeshraničních vazeb do Plzeňského (Kralovice) a Ústeckého kraje (Podbořany). Součástí této akce bude rovněž optimalizace nasazování dopravních výkonů železniční a autobusové dopravy spočívající v okolí trati Rakovník – Kralovice, resp. Jesenice. Díky lepší vzájemné koordinaci bude možné zajistit plošnější dopravní obsluhu uvnitř Středočeského kraje nebo napojení na hl. m. Prahu. Díky spolupráci s Plzeňským krajem bude rovněž zajištěno komfortnější napojení na autobusové spoje ve směru do Plzně.

Zavedeno bude 13 nových linek PID (560–564, 570–576, 578), změněny budou 3 stávající linky PID (555, 581, 584), zrušeno bude 11 stávajících linek mimo systém PID. Změna se dotkne 58 měst a obcí ve Středočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji.

"Trasy současných linek Středočeské integrované dopravy byly upraveny tak, aby došlo ke zkrácení jízdních dob při cestě do Rakovníka. V drtivé většině případů je zachováno současné linkové vedení. Zároveň byl kladen velký důraz na zachování veškerých přepravních vazeb v celém regionu. Na vybraných relacích došlo k posílení autobusové dopravy, zejména pak v dopoledních, večerních hodinách a o víkendu. Linky, které mají v části relace podobnou trasu, byly mezi sebou vzájemně proloženy tak, aby vznikl pravidelný interval," uvádí ROPID v tiskové zprávě.

V Rakovníku vybrané regionální linky navazují na expresní linky PID 304 a 404 jedoucí do Prahy. Z vybraných směrů bude dokonce zajištěno s Prahou přímé spojení, díky zavedení přímých spojů mezi linkou 304 a ostatními regionálními linkami. Zároveň je zde možné přestoupit na řadu železničních linek. Linky, které jedou v souběžné trase s železniční linkou, jsou s vlaky koordinovány tak, aby mezi danými městy vznikla pravidelná nabídka dopravy.

Pro zajištění informovanosti cestujících je zdarma na všechna dotčená města obce, dopravce a regionální informační místa distribuována brožura s podrobnými informacemi a jízdními řády. V Rakovníku na AN budou v pátek 14. 8. (dopoledne) a v pondělí 17. 8. (od 8 do 15 hodin) na informátoři ROPID, kteří budou rozdávat informační materiály a pomáhat cestujícím v orientaci s novým linkovým vedením.

Podrobné informace na webu PID