Dopravní podnik Bratislava pokračuje v obnově tramvají
V Bratislavě jezdí tramvaje Škoda 29T a Škoda 30T. Foto DPB

Po tendru na stejnosměrné tramvaje poptává 10 obousměrných nízkopodlažních tramvají pro všechny linky v síti. Využije je i při modernizaci tratí.
Po tendru na stejnosměrné tramvaje poptává 10 obousměrných nízkopodlažních tramvají pro všechny linky v síti. Využije je i při modernizaci tratí.
V listopadu 2020 vyhlásil Dopravní podnik Bratislava (DPB) veřejnou zakázku na dodání 30 nových jednosměrných tramvají. Nabídky mohli uchazeči předkládat do 18. ledna 2021, výsledek tendru zatím není znám. Zároveň oznámil, že připravuje další zakázky.

Nových deset obousměrných tramvají hodlá DPB využít během rekonstrukcí a modernizací tramvajových tratí, pomohou výrazně snížit potřebu náhradní autobusové dopravy. Stávající obousměrné tramvaje tímto způsobem už posloužily loni např. při rekonstrukci v Rači. Nové tramvaje budou velkokapacitní (délka do 32,5 metru), najednou přepraví minimálně 230 cestujících, budou mít kamerový systém, moderní klimatizaci či wifi připojení. Požadovaná je nízkopodlažnost alespoň pro 85% stojících a 50% sedících cestujících. V rámci konstrukce vozidla požaduje DPB alespoň 2 ze 4 podvozků řešených jako plně otočné. Předpokládaná hodnota zakázky je 26,9 milionu EUR bez DPH. Financování by mělo být zajištěno prostřednictvím fondů EU. Dodání vozidel do dvou let od objednání.

Uchazeči mohou své nabídky předkládat do 10. března tohoto roku.