Do nizozemské veřejné dopravy podstatně zasáhne BYD
259 autobusů BYD pro Keolis Nederland je v Nizozemsku. Od 13. prosince vyjedou na silnice v rámci nově získané koncese. Foto Keolis Nederland

Rekordní evropská objednávka Keolis Nederland na dodání 259 elektrických autobusů BYD je dokončena. Většina vyjede na linky 13. prosince.
Rekordní evropská objednávka Keolis Nederland na dodání 259 elektrických autobusů BYD je dokončena. Většina vyjede na linky 13. prosince.
Ve středu 11. listopadu dorazil do Nizozemska do dopravní společnosti Keolis Nederland poslední elektrický autobus BYD z velké  objednávky na 259 elektrických autobusů. 246 bezemisních autobusů s délkami 8,7, 12 a 13 metrů, bude nasazeno do provozu v Hengelo a Osterhout v regionu IJssel-Vecht od 13. prosince v rámci nové koncese, kterou Keolis získal v září 2019. Smlouvu s BYD podepsal 6. prosince 2019. Na výrobě se výrazně podílel také závod v maďarském Komárom, odkud vozy přijížděly. I přes potíže způsobené koronavirem byly předány čtyři týdny před termínem.  Dalších 13 e-busů využije Keolis během druhého čtvrtletí 2021.

Dvanáctimetrové nejprodávanější autobusy, kterých je 206, bude nabíjeno pantografem, 13 metrový model BYD je vybaven novou modernizovanou technologií baterií, která má poskytovat rozšířený dojezd je v hodný na spoje „z města do města".

Frank Janssen, generální ředitel Keolis Nederland, při podpisu smlouvy s BYD uvedl: „Pro Keolis Nederland a skupinu Keolis Group je to další milník v rozvíjení řešení elektromobility po celém světě a potvrzuje náš závazek podporovat instituce veřejné dopravy při přechodu k udržitelnosti. Vybrali jsme si BYD kvůli našim výborným zkušenostem s jejich elektrickými autobusy. Jedná se o zásadní součást našeho každodenního provozu k plné spokojenosti našich cestujících a zaměstnanců. BYD také důvěřujeme jako výrobci i při vývoji a údržbě bateriových balíčků.“

Pro BYD jde o velkou příležitost a závazek, poskytuje Keolis komplexní balík řešení pro tak velkou flotilu, která přechází najednou na elektrickou mobilitu. Díky této zakázce také posiluje na evropském trhu s elektrickými autobusy. Do září registroval po Solaris nejvíce e-busů na trhu.


Do nizozemské veřejné dopravy podstatně zasáhne BYD
Na výrobě se výrazně podílel také závod v maďarském Komárom, odkud vozy do Nizozemska přijížděly. Foto Keolis Nederland
Do nizozemské veřejné dopravy podstatně zasáhne BYD
BYD zajišťuje kompletní balíček včetně školení zaměstnanců Keolis. Foto Foto Keolis Nederland