Deset zemí EU naléhá na obnovení "zeleného" zotavení ekonomik po koronaviru

V Evropě vzrůstají obavy z oslabení opatření v oblasti změny klimatu. Cíle Green Deal je potřeba dál podporovat, říkají některé země. Krátkodobá řešení mohou přinést pokračování fosilních paliv.
V Evropě vzrůstají obavy z oslabení opatření v oblasti změny klimatu. Cíle Green Deal je potřeba dál podporovat, říkají některé země. Krátkodobá řešení mohou přinést pokračování fosilních paliv.
Švédsko, Nizozemsko, Itálie, Španělsko a šest dalších zemí naléhá na Evropskou unii, aby přijala „zelený“ plán obnovy. Vzrůstají totiž obavy, že ekonomický zásah způsobený pandemií koronavirusu může oslabit opatření v oblasti změny klimatu.

V otevřeném dopise zveřejněném na zasedání evropských ministrů financí 9. dubna, 10 ministrů životního prostředí a klimatu uvedlo, že jakýkoli záchranný balíček, který by zahrnoval nízkouhlíkovou budoucnost, by měl podpořit strategii Evropské komise Green Deal. Dalšími zeměmi, které podepsaly tento dopis, byly Rakousko, Dánsko, Finsko, Portugalsko, Lotyšsko a Lucembursko. Naopak dvě největší ekonomiky v bloku 27, Německo a Francie, mezi signatáři nejsou.

„Potřebujeme vyslat silný politický signál světu a našim občanům, že EU bude příkladem i v obtížných obdobích, jako je ta současná, a pokračuje v cestě k neutralitě klimatu a plnění Pařížské dohody,“ uvádí dopis s odkazem na rok 2015 jako mezník v boji proti změně klimatu.

Lídři EU se minulý měsíc shodli na tom, že plán hospodářské obnovy po koronavirusu by měl být v souladu se „zeleným přechodem“, ale neuvedli konkrétní opatření.

Těchto 10 zemí chce dosáhnout zvýšených investic na podporu obnovitelných zdrojů energie, udržitelné dopravy, energetické účinnosti a dalších kroků na podporu cíle EU Green Deal spočívajícího v nulových emisích skleníkových plynů do roku 2050.

„Zelená dohoda představuje novou strategii růstu pro EU, která je schopna přinést dva benefity pro stimulaci ekonomik, vytváření pracovních míst a zároveň zrychlení ekologického přechodu nákladově efektivním způsobem,“ uvádí dopis. Nabádá země, aby se v reakci na pandemii vyhnuly krátkodobým řešením, která „jsou rizikem, že EU bude v nadcházejících desetiletích ekonomikou s fosilními palivy“.

K výzvě se připojili i další evropští politici, společnosti, zákonodárci a aktivisté. Vyzvali k obnově růstu po pandemii a k zeleným investicím a do boje proti změně klimatu. S představiteli EU s cílem prodiskutovat plán obnovy a opatření se setkají příští týden.

Agentura Reuters, reporting by Kate Abnett; Editing by Matthew Green and Grant McCool