Dánské město Aarhus objednalo e-busy Solaris
Do města Aargus do poloviny roku 2022 dodá Solaris 29 kloubových Solaris Urbino electric. Foto Solaris

Druhé největší město v Dánsku uvede do provozu jako první v zemi flotilu téměř třiceti bateriových elektrických autobusů Solaris Urbino.

Druhé největší město v Dánsku uvede do provozu jako první v zemi flotilu téměř třiceti bateriových elektrických autobusů Solaris Urbino.

Solaris Bus & Coach a dánský dopravce AarBus (dříve Busselskabet Aarhus Sporveje) podepsali smlouvu na dodávku 29 elektrických autobusů: 6 Solaris Urbino 12 a 23 kloubových Urbino 18. V souladu se smlouvou budou autobusy s nulovými emisemi dodány do Aarhusu do poloviny roku 2022.

Město Aarhus a asi 300 tisíci obyvateli ležící východě Jutského poloostrova je druhým největším městem v Dánsku a prvním, které uvedlo do provozu elektrické autobusy od Solaris.

"Byli jsme velmi rádi za zprávy o tom, že se Dánsko připojí k zemím s autobusy s nulovými emisemi Solaris ve svých ulicích. Je mi ctí, že se do města Aarhus, se kterým spolupracujeme již roky, dostanou první elektrické autobusy naší značky. Je úžasné pozorovat dynamický rozvoj elektrické dopravní sítě v Evropě a zároveň být této zelené revoluce součástí,“ uvedl Petros Spinaris, zástupce generálního ředitele společnosti Solaris pro prodej, marketing a poprodejní servis.

Kloubové elektrické autobusy Urbino budou vybaveny Solaris High Energy bateriemi s celkovou kapacitou 440 kWh, v kratších bude energie ukládána do baterií s celkovou kapacitou přes 260 kWh. Oba modely Urbino se budou dobíjet pomocí běžné nabíjecí zásuvky v depu a také obráceného pantografu. U 12m autobusů zajistí hladký chod centrální motor a u kloubových autobusů elektrická náprava se dvěma integrovanými elektromotory.

Cestovní komfort zajistí vysoká a pohodlná sedadla přizpůsobená příměstským trasám. Urbino 12 nabídne na palubě 35 míst k sezení, Urbino 18 bude mít sedadel 55.

Úplně první autobusy Solaris se do Aarhusu dostaly už v roce 2006. Od té doby dodala společnost Solaris do dánského města téměř 200 autobusů a z tohoto počtu je cca 140 stále v provozu. Autobus Solaris číslo 200  bude jeden z nově objednaných elektrobusů.