Dalších pět nových autobusů IVECO Urbanway ve službách hradecké MHD
Dopravní podnik města Hradce Králové zařazuje do provozu nová IVECO Urbanway. Foto DPmHK

Do flotily Dopravního podniku města Hradce Králové bylo zařazeno během října a listopadu pět dalších sólo nízkopodlažních autobusů IVECO Urbanway. 
Do flotily Dopravního podniku města Hradce Králové bylo zařazeno během října a listopadu pět dalších sólo nízkopodlažních autobusů IVECO Urbanway. 
Autobusy s podélně uloženým dieselovým motorem vyvinutým společností FPT Industrial splňují emisní normu Euro VI. Vůz je vyráběn ve městě Annonay na jihu Francie a jde o nástupce autobusu Irisbus Citelis 12M, kterému je konstrukčně velmi podobný. Dodavatelem je společnost ZLINER.

Urbanway 12 M byl oficiálně představen na 60. ročníku světového kongresu a výstavě UITP o mobilitě a městské dopravě v Ženevě na konci května 2013 a v prodeji je od začátku roku 2014.

Jde o dvounápravové nízkopodlažní třídveřové vozy s polonosnou karoserií s kapacitou 28 sedících a 78 stojících cestujících. Vozy jsou vybaveny celovozovou klimatizací a USB porty. Oproti dodávce 3 ks v roce 2018 je výraznější změnou z pohledu řidiče – shodnou však již s předešlými deseti vozy z roku 2019 - vybavení kabiny chladničkou a z pohledu cestujících uspořádání sedadel před prostředními dveřmi z důvodu lepší průchodnosti vozidlem.

Všechny nové vozy (zařazené pod ev. č. 191 – 195) jsou vybaveny kompletním kamerovým systémem (interiér, prostor před vozidlem a za vozidlem), který umožní řidiči pohodlné sledování aktuální situace v prostoru u všech dveří i při plně obsazeném vozidle. „Je to bezesporu krok k větší bezpečnosti našich zaměstnanců i cestujících. Ve městech, kde se pro takový kamerový systém ve vozech MHD rozhodli, výrazně ubylo problémů s napadením řidičů či revizorů a zlepšilo se i chování některých problémových cestujících a klesá vandalismus, tzn. i škody na majetku a drobná kriminalita (především kapsářství). Záznamy můžeme použít i při řešení případných sporů mezi cestujícími a řidiči,“ uvedl ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham. K tomuto kroku se dopravní podnik rozhodl i kvůli tomu, že roste počet řidiček autobusů MHD.  

Autobusy mají také automatický hasící systém v motorovém prostoru a nejnovější motory Tector 7, které splňují v současné době platnou emisní normu EURO VI s třídou D a vozy tak přispějí ke zlepšení ovzduší ve městě. Jeden je již v běžném provozu a další jsou postupně nasazovány během listopadu. 

 Dalších pět nových autobusů IVECO Urbanway ve službách hradecké MHD
Pět autobusů Urbanway se stejným vybavením vyjelo do provozu v Hradci Králové už v létě. Dalšími pěti završil ZLINER objednávku na letošní rok. Foto DPmHK