Čechoameričan zamířil zpět domů
Trolejbus Škoda 14 TrE ev. č. 9803, který je již na cestě do ČR. Foto Československý dopravák - Libor Hinčica

Trolejbus z Daytonu se časopisu Československý Dopravák podařilo zachránit a je na cestě zpět do České republiky, odkud pochází. Doma by měl být v polovině května.
Trolejbus z Daytonu se časopisu Československý Dopravák podařilo zachránit a je na cestě zpět do České republiky, odkud pochází. Doma by měl být v polovině května.
Trolejbus, který dodala na americký trh po revoluci Škoda Ostrov, se podařilo zachránit před likvidací díky více než 500 příspěvků ze sbírky zahájené 11. listopadu loňského roku. Do záchrany trolejbusu se zapojila také Škoda Electric, která poskytla příspěvek ve výši 70 000 Kč, tedy desetinu celkově požadované částky. Přispěli také pracovníci DP v Daytonu, kteří svůj příspěvek ve výši 1 000 amerických dolarů poslali přímo muzeu ve Strašicích, kde bude později trolejbus „ubytován“.

Po dokončení sbírky začala být organizována přeprava trolejbusu, kterou provázelo několik nepříjemných situací. Nicméně dne 6. 4. 2020 kolem 11. hodiny daytonského času byl trolejbus naložen na silniční trajler a zamířil do přístavu v Baltimoru, kam byly „čtrnáctky“ (resp. jejich skelety) v minulosti z ČR rovněž dováženy. V případě, že se podaří vše stihnout, vypluje trolejbus dne 11. 4. 2020 ukrytý v útrobách lodi Olympian Highway do přístavu v německém Bremenhavenu, kam by měl vůz dorazit dne 30. 4. 2020. Do poloviny května by se pak mělo podařit dopravit trolejbus do Prahy. V České republice tak bude zachován jeden z nejvýraznějších porevolučních úspěchů našeho strojírenství.

Více na Československý dopravák