BUSportál spolupracuje s Ministerstvem práce a sociálních věcí.
Spolupráci s Petrem Doležalem z MPSV (vpravo) navázal BUSportál na letošním Coach Progress., kde se sešli dodavatelé informačních technologií pro dopravu (vlevo Jaroslav Bárta APEX Jesenice, uprostřed Petr Buchníček CHAPS)

Pro zájemce o práci řidiče autobusu je připraveno zjednodušené vyhledávání na webu MPSV.
Pro zájemce o práci řidiče autobusu je připraveno zjednodušené vyhledávání na webu MPSV.
Odkaz určený pro zájemce o práci řidiče autobusu je umístěn nastálo na Homepage BUSportálu. Redakce si sama vyzkoušela variantu "...všechny okresy" v seznamu okresů. S krutou pravdivostí se ukázal opravdu alarmující nedostatek řidičů autobusů - na sedmi stranách bylo 125 nabídek.
Integrovaný informační portál MPSV lze nalézt na adresách http://portal.mpsv.cz nebo jednodušší www.mpsv.cz. Kromě klasického způsobu připojení k internetu je možné také využít bezplatně samoobslužné systémy instalované na úřadech práce. Jedná se o dva druhy těchto zařízení - o samoobslužné počítače a o informační kiosky. " V celé ČR je asi 400 informačních kiosků jak na Úřadech práce, tak na pracovištích státní sociální podpory a na těchto kioscích je ÚPLNĚ ZDARMA PŘÍSTUPNÝ CELÝ INTERNET. Kiosky jsou vybaveny "běžnou" klávesnicí pro snadné psaní a tiskárnou. Toto vše zdarma včetně papíru do tiskárny, " doplňuje informaci Petr Doležal z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Integrovaný informační portál MPSV obsahuje:
  • Informace týkající se celého MPSV v sekci MPSV
  • Problematika zaměstnanosti v sekci Zaměstnanost
  • Informace o sociálních dávkách v sekci Státní sociální podpora
  • Informace o možnostech zaměstnání v EU a EHP v sekci EURES
  • Informace o sociálním zabezpečení občanů v sekci ČSSZ
  • Přístup do informací z celé státní správy v sekci Portál veřejné správy ČR
  • Informace o všech adresách v ČR v sekci Ověřování adres v registru UIR-ADR

K rubrice Zaměstnanost

Volná místa jsou nejnavštěvovanějšími stránkami portálu. Občan si zde může nalézt informace o jakémkoliv volném místě, které nabízejí úřady práce v České republice. Pro rychlejší vyhledávání je zde k dispozici volba Jednoduché vyhledávání, pro zdatnější uživatele výpočetní techniky a lidi hledající specifické typy profesí je k dispozici Rozšířené vyhledávání. Obě volby jsou k dispozici jak pro přihlášené tak nepřihlášené uživatele. Přihlášení uživatele je velmi jednoduché, nevyžaduje zadávání osobních údajů a pro nového uživatele netrvá déle než cca 30 vteřin. Přihlášení uživatelé pak získávají významné výhody. Jedná se především o možnost zadat a uložit výběrová kriteria požadovaných volných míst. Na základě těchto kriterií potom portál na přání uživatele automaticky zasílá nová volní místa e-mailem nebo na mobilní telefon ve formě SMS zpráv. Tato služba je stejně jako ostatní služby na portále bezplatná.

Inzerce zájemců o práci – pro uživatele, který nenalezl hned při prvním hledání zajímavé zaměstnání může být zajímavá možnost zadat svůj životopis do sekce Inzerce zájemců o práci. Opakem této aplikace je aplikace určená zaměstnavatelům, kde zaměstnavatel může podle výběrových podmínek vyhledávat vhodné zaměstnance dle údajů uvedených v jejich životopisech.

Školy - Pomocí Vyhledávání škol a oborů můžete získat podrobné informace o školách a oborech v ČR. Získáte i informace, jak absolventi libovolné školy či oboru jsou schopni se uplatnit na trhu práce.

Údržba volných míst – dnes již není nutné, aby zaměstnavatel osobně hlásil volná místa na úřadě práce. Kromě zavedeného telefonického kontaktu se nyní nabízí zaměstnavatelům možnost zadávat, upravovat a rušit volná místa v libovolnou denní i noční dobu prostřednictvím internetu. Zaměstnavatel takto získává 100 % kontrolu nad tím, jaká volná místa a s jakou specifikací jsou prostřednictvím úřadů práce nabízena.

Statistiky - můžeme získat v této sekci mnoho zajímavých a užitečných informací. Například pro podnikatele, starosty obcí, vědce,novináře nebo studenty mohou mít tyto informace velkou hodnotu.

K rubrice EURES

Tato část portálu je určen těm klientům, kteří při hledání zaměstnání neomezují svůj zájem pouze na ČR, ale rozhlížejí se v celém prostoru EHP. Pro ně jsou připraveny informace o jednotlivých zemích EHP a o Švýcarsku. Informace mají pro všechny země jednotnou strukturu . Tato část portálu se trochu liší od části Zaměstnanost v tom že zájem o obecné a základní informace je v poměru k zájmu o informace o aktuálních volných místech poměrně velký. Přesto i zde zájem o vyhledávání volných míst jednoznačně dominuje.
Kvalitu Integrovaného informačního portálu MPSV potvrzuje i návštěvnost - počet otevřených stran se měsíčně vyšplhá až k 7 miliónům.