Brno přechází na elektronické šalinkarty
S vyřízením elektronické šalinkarty pomůže zájemcům personál Dopravního podniku města Brna na pobočkách. Foto DPMB

Papírové předplatní jízdenky se v Brně od Nového roku stanou minulostí, přechod na elektronické šalinkarty se týká 60 tisíc cestujících. 
Reklama
Papírové předplatní jízdenky se v Brně od Nového roku stanou minulostí, přechod na elektronické šalinkarty se týká 60 tisíc cestujících. 
Pro stávající prodejní aplikaci papírových šalinkaret už do budoucna není možné zajistit náhradní díly na hardware, byla by nutná obměna aplikačních i databázových serverů a rovněž podpora ze strany dodavatele je již problematická. Obnova tohoto systému by byla pětkrát nákladnější než pořízení nového. Šalinkartu v Brně využívá aktuálně 184 tisíc cestujících, 124 tisíc z nich již používá elektronickou formu. Přechod na elektronické šalinkarty se tak aktuálně týká 60 tisíc cestujících.

Aktuální aplikace sloužící pro prodej papírových šalinkaret je po patnácti letech na hranici své životnosti. Její obnova by byla komplikovaná a nákladná a vzhledem k rostoucímu počtu uživatelů elektronických předplatních jízdenek nedává smysl.  Rozhodli jsme se proto rozšířit současný systém, který umožní nejen nákup elektronických jízdenek, ale i kompletní servis zákazníkům. Přechod na tuto formu je postupný, abychom měli dostatečné kapacity věnovat se všem cestujícím, kteří budou zákaznickou podporu potřebovat,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Studenti nad 18 let využívají výhradně elektronické jízdné zakoupené přes eshop brnoid.cz od začátku letošního roku. Od 1. listopadu na elektronické šalinkarty přejdou senioři do 70 let a od 1. ledna 2022 pak největší skupina uživatelů základních jízdenek plus malá skupina dětí a žáků do 18 let. „Už nyní ale na přepážkách doporučujeme zákazníkům elektronickou formu. Stávající papírové šalinkarty si mohou cestující ponechat až do konce jejich platnosti, pouze už po novém roce žádné papírové neprodáme,“ vysvětlil vedoucí tarifního odboru Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl. Nejméně rok ještě zůstane na části přepážek zachován terminál pro prodej papírových jízdních dokladů. Jejich držitelé si zde budou moci nechat vystavit duplikát, s čímkoli poradit nebo jízdenku vrátit.

Pořízení nové prodejní aplikace přišlo brněnský dopravní podnik na milion korun. Obnova původního systému pro prodej papírových šalinkaret by si vyžádala investici pět milionů. Navíc podnik na tisku, distribuci, nižších provizích při platbách přes platební bránu a personálním zabezpečení ušetří další čtyři miliony korun ročně.

Dopravní podnik města Brna tak bude třetím v republice, který od papírových předplatných jízdenek upouští. V Ostravě jezdí bez papíru od roku 2019 a v Ústí nad Labem od roku 2020.

Elektronickou jízdenku získají cestující na eshopu www.brnoid.cz, případně na pobočkách DPMB. Jako nosič pro elektronickou šalinkartu slouží bankovní platební karta, anonymní karta nebo mobilní telefon s příslušnou aplikací.

Už více než rok mohou jezdit cestující v Brně ve vozech jen s platební kartou. Jednorázovou jízdenku je možné zakoupit kartou nebo mobilním telefonem přiložením k validátoru, za první rok bylo provedeno téměř 5 miliónů transakcí za 70 miliónů korun.