Barcelona znovu s hybridními autobusy Solaris

Do konce roku dodá Solaris do Katalánska vozidla s nízkými emisemi. Městský dopravce TMB objednal 30 hybridních autobusů Urbino 12, které posílí současnou flotilu 100 Solarisů.
Do konce roku dodá Solaris do Katalánska vozidla s nízkými emisemi. Městský dopravce TMB objednal 30 hybridních autobusů Urbino 12, které posílí současnou flotilu 100 Solarisů.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) spolu s Area Metropolitana de Barcelona (AMB) určily dodavatele třiceti hybridních dvanáctimetrových autobusů v březnu. Definitivní podepsání smlouvy se Solaris proběhne v příštích týdnech. Jedná se o další významnou objednávku ze Španělska, kterou Solaris v posledních týdnech získal, do Madridu dodá přibližně 250 autobusů na CNG.

Hybridní autobusy pro Barcelonu s motorem Euro 6 o výkonu 151 kW a elektrickým trakčním motorem budou vybaveny superkondenzátory pro ukládání energie a systémem Arrive & Go, pro vypnutí vznětového motoru při příjezdu k zastávce a nastartování po jejím opuštění. Autobus tak běží v režimu elektromotoru a snižuje hluk a emise. Vozidla na sebe budou z důvodu bezpečnosti upozorňovat varovným signálem (AMS - Acoustic Vehicle Alert System).

Autobusy budou vybaveny už standardně klimatizací, USB porty a informačními LED obrazovkami. Sedadla budou mít držadla s antibakteriální vrstvou, uzavřenou kabinu řidičů, kamery místo zrcátek (MirrorEye) a pro hospodárnou jízdu systém Eco Driver Advisor.

První autobusy Solaris se v Barceloně objevily v roce 2014. V současné době je ve městě a okolí asi 100 Urbino, většina s hybridním nebo elektrickým pohonem.

V příštích čtyřech letech vymění hlavní město Katalánska asi 410 autobusů, 62% má být elektrických s bateriemi nebo na palivové články.  První výběrové řízení na nákup 210 elektrických a hybridních autobusů v celkové hodnotě 116 milionů Eur vyhlásilo TMB v únoru 2021 a první vítěz je tedy Solaris.