Barcelona: 24 Solaris Urbino electric
Linka H16 v Barceloně je první elektrifikovaná velkokapacitními e-busy. Foto TMB

TMB Barcelona posílí flotilu elektrických autobusů. Do konce roku 2022 přijedou do hlavního města Katalánska sólo Solaris Urbina electric.
TMB Barcelona posílí flotilu elektrických autobusů. Do konce roku 2022 přijedou do hlavního města Katalánska sólo Solaris Urbina electric.
Provozovatel veřejné dopravy v barcelonské metropolitní oblasti Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) se opět rozhodl pro elektrické autobusy od Solaris. Do konce roku 2022 do hlavního města Katalánska dodá polský výrobce 24 Urbino 12 electric. Hodnota smlouvy uzavřené po výběrovém řízení činí více než 12 mil. Eur.

Elektrobusy Solaris Urbino nebudou díky 19 kloubovým Urbino 18 pro obyvatele Barcelony novinkou. Nyní se tato flotila rozroste o 24 e-busů standardní dvanáctimetrové délky. Baterie Solaris High Energy Urbina 12 budou mít celkovou kapacitu přes 400 kWh. Dobíjet se budou jak pantografem, tak plug-in.  Autobusy budou poháněny elektrickým centrálním motorem.

Jejich další výbava bude zahrnovat automatické asistenční systémy pro řidiče, jako jsou Mobileye Shield+ a MirrorEye. První umožňuje eliminovat rizika mrtvého úhlu vozidla. Díky kamerám umístěným na obou jeho stranách dostává řidič varování před chodci a cyklisty okolo vozu. MirrorEye je systém kamer místo zpětných a bočních zpětných zrcátek. Kromě zajištění optimální viditelnosti bez ohledu na povětrnostní podmínky a v noci také snižují celkovou šířku autobusu.

Do flotily TMB první Solarisy dorazily v roce 2015.  Všechny jsou s hybridními nebo elektrickými pohony. Poslední objednávkou byla dodávka 14 Urbino 18 electric v letech 2020 a 2021.