Cestující se v tuzemsku mohou setkávat i s autobusy značky Volvo. V pondělí 22.9. se na kroměřížském náměstí u příležitosti Evropského dne bez aut uskutečnilo slavnostní předání nových městských
Cestující se v tuzemsku mohou setkávat i s autobusy značky Volvo. V pondělí 22.9. se na kroměřížském náměstí u příležitosti Evropského dne bez aut uskutečnilo slavnostní předání nových městských
Cestující se v tuzemsku mohou setkávat i s autobusy značky Volvo. V pondělí 22.9. se na kroměřížském náměstí u příležitosti Evropského dne bez aut uskutečnilo slavnostní předání nových městských nízkopodlažních autobusů VOLVO zástupcům Technických služeb města Kroměříž.

Slavnostní ráz dne podtrhla mj. i účast starosty Petra Dvořáčka, místostarostky Olgy Sehnalové a dalších členů zastupitelstva, kteří se setkali i se zástupci značky VOLVO - generálním ředitelem společnosti VOLVO Truck Czech s. r. o., Are Knophem a ředitelem oddělení prodeje autobusů VOLVO Radko Mandou. Oba autobusy vystavené v horní části náměstí lákaly kroměřížské k prohlídce designem i dokonalým dílenským zpracováním. VOLVO 7000 postavené na podvozku B7L je 12m nízkopodlažní městský autobus, vybavený motorem VOLVO o zdvihovém objemu 7,3 l a výkonu 184kW (250 k) při 2200/ min. Kroutící moment motoru dál zpracovává automatická pětistupňová převodovka ZF s retardérem. Autobus má celkovou kapacitu 106 cestujících, z toho je 30 míst k sezení a 76 ke stání. Obě nápravy jsou odpružené vzduchem a řídicí jednotka pérování dokáže při zastavení autobusu v zastávce snížit nástupní výšku téměř na úroveň chodníku. Prostřední dveře jsou samozřejmě vybaveny plošinou pro nástup invalidního vozíku nebo dětského kočárku, praktické zkušenosti s používáním autobusů u dalších zákazníků však ukázaly, že právě díky možnosti "pokleknutí" je plošina využívána opravdu minimálně. Zajímavostí, která zaručuje dlouhou fyzickou životnost autobusu, je použití nerezového materiálu nejen na konstrukci skeletu, ale i na opláštění karoserie. Pro co nejvyšší komfort cestujících mají okna dvojité zasklení, což umožňuje dokonalou tepelnou izolaci jak v zimě, tak v létě. O pohodu na palubě se v zimě stará nezávislé topení Webasto, v létě potom výkonná ventilace.Technickou lahůdkou je informační systém pro přesnou lokalizaci zastávek, využívající zjišťování polohy vozidla pomocí GPS.

Volvo 7000 firma předvedla také na výstavě v Nitře na Slovensku zároveň s prezentací své začínající spoluprací se Slovenským karosářem Slov Bus a.s. z Nového Města nad Váhom. Výsledkem této spolupráce je 12 metrový linkový autobus s obchodním názvem Patria. Autobus je postaven na podvozku Volvo B7R, který je vybaven motorem D7C 310 s výkonem 228 kW EURO III s převodovkou EGSVR 8 - osmirychlostní s hydraulickým retardérem. Nápravy s bubnovými brzdami ABS/ASR se vzduchovým odpružením podvozku zajišťují autobusu dobrý jízdní komfort na delších trasách. Autobus je vybaven pro dálkové linky 52 komfortními sedačkami, klimatizací, jedním monitorem, ledničkou a rozměrnými zavazadlovými schránkami.

Volvo Bus Corporation se připravuje na největší evropskou výstavu autobusů "Busworld in Kortrijk" 17-22 října v Belgii. Na této výstavě Volvo předvede od zájezdových autobusů jako Volvo 9900, Volvo 9700, Volvo B12B / Jonckheere Arrow až po městské autobusy Volvo 7700. Budou zde předvedeny rovněž novinky vybavení -I shift nová převodovka s automatem řazení, novinky týkající se bezpečnosti a komfortu. Naši čeští a slovenští klienti jsou srdečně zváni k návštěvě naší vnitřní i venkovní expozice.

Radko Manda,Volvo Bus Corporation v České republice a na Slovensku

Aktivity Volvo Bus Corporation v České republice a na Slovensku