50 autobusů na CNG od Otokar přijede do Ázerbájdžánu
48 autobusů pro Baku bude 12metrových KENT na CNG. Foto Otokar

Hlavní město Baku příští rok na jaře získá padesát autobusů na CNG. Pro tureckého výrobce jde o největší jednorázovou exportní objednávku autobusů na stlačený zemní plyn.
Hlavní město Baku příští rok na jaře získá padesát autobusů na CNG. Pro tureckého výrobce jde o největší jednorázovou exportní objednávku autobusů na stlačený zemní plyn.
Otokar obdržel objednávku na 50 autobusů KENT CNG na CNG pro veřejnou dopravu v Baku pro jednoho z největších provozovatelů v Ázerbájdžánu - Xaliq Faiqoglu. 48 autobusů bude 12metrových a dva kloubové 18,75metrové, všechny s maximální kapacitou cestujících. Podle Otokar budou mít autobusy KENT pro Baku moderní design interiéru i exteriéru, ekologický motor a vynikající ovladatelnost. Poskytnou provozovateli nízké provozní náklady a cestujícím příjemnou cestu, samozřejmě budou vybaveny také výkonnou klimatizací. Maximální bezpečnost zajistí systémy ABS, ASR a kotoučové brzdy. Dodávky budou zahájeny letos a poslední vůz by měl přijet v prvním čtvrtletí 2022.
 
"S vozidly na alternativní paliva máme velké zkušenosti. V posledním desetiletí jsme alokovali 1,3 miliardy TL (necelých 3,3 miliardy korun) na výzkum a vývoj, abychom zvýšili životní úroveň budoucích generací pomocí efektivních, ekologických a inovativních produktů. Díky našim aktivitám a schopnostem v oblasti výzkumu a vývoje jsme vyvinuli první turecké elektrické, první hybridní, CNG a první bezpečné autobusy. Více než 35 tisíc autobusů Otokar každý den poskytuje pohodlnou a bezpečnou jízdu milionům cestujících. 50 autobusů začneme dodávat letos a dokončíme dodávky v prvním čtvrtletí roku 2022. Tyto autobusy na CNG podpoří úsilí v boji proti změně klimatu a znečištění ovzduší,“ uvedl generální ředitel Otokar Serdar Görgüç.
 
Za posledních 5 let bylo v Baku uvedeno do provozu 724 nových autobusů, 415 z nich vyrobila další turecká společnost - BMC. Ta ještě letos dodá dalších 320 autobusů NeoCity, 170 kusů 9metrových a 150 12metrových. Autobusy v Baku v současné době přepraví průměrně 630 tisíc cestujících denně.

Společnost Otokar, součást skupiny Koç, autobusy vyvíjí i vyrábí v Turecku téměř 60 let. Asi 35 tisíc autobusů jezdí ve více než 50 zemích, v Evropě například ve Francii, Itálii, Španělsku, Německu, na Maltě a v Rumunsku. Brzy vyjedou i na Slovensku (Braislava) a pravděpodobně i v České republice (Ústecký kraj).