3 německé společnosti pořizují elektrické VDL Citea

Celkem dvanáct Citea SF-120 Electric letos v prosinci vyjede v několika menších městech v Dolním Sasku. Nákupy bezemisních autobusů v Německu usnadňují dotace.
Celkem dvanáct Citea SF-120 Electric letos v prosinci vyjede v několika menších městech v Dolním Sasku. Nákupy bezemisních autobusů v Německu usnadňují dotace.
Dopravní společnosti Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig, Verdener Verkehrsgesellschaft mbH a Stadbus Goslar GmbH objednaly pro regionální veřejnou dopravu dvanáct autobusů Citea SLF-120 Electric od společnosti VDL Bus & Coach.

Máme velmi pozitivní pohled na aktuální vývoj v Německu,“ říká generální ředitel VDL Bus & Coach Deutschland GmbH Boris Höltermann. "Je k dispozici stále více a více dotací, což usnadňuje nákup autobusů s nulovými emisemi. Pro rychlý a efektivní přechod měst na ekologickou dopravu je potřeba spolupráce dopravních společností, rádi realizaci těchto projektů podpoříme."

VDL Bus & Coach dodá celkem 12 autobusů Citea SLF-120 Electric v prosinci 2021 třem dopravním společnostem do regionů Verden, Goslar a Braunschweig v Dolním Sasku. Devět do Kraftverkehrsgesellschaft mbH Braunschweig, dva do Verdener Verkehrsgesellschaft mbH a jeden do Stadtbus Goslar GmbH. Spolupráce s KVG Braunschweig a Verdener Verkehrsgesellschaft není nová: již vlastní několik vozidel Citea LLE Diesel.

Autobusy Citea SLF-120 Electric budou nabíjeny hlavně v depech prostřednictvím nabíjecích bodů CCS. Baterie mají kapacitu 350 kWh.

Vozidla budou v provozu na autobusových linkách s vysokým počtem cestujících a to především v městské dopravě. Verdener Verkehrsgesellschaft mbH bude používat elektrické autobusy na linkách ve Verdenu (Aller) a ve špičkách do sousední obce Kirchlinteln.

Stadtbus Goslar GmbH nasadí objednanou Citea SLF-120 Electric na všechny linky městského dopravního systému ve městě Goslar, také v centru města a na pěší zóně. KVG Braunschweig také využije devět vozidel pro městskou dopravu v oblastech Salzgitter, Helmstedt a Wolfenbüttel.

Na cestě k 100 milionům elektrických kilometrů VDL Bus & Coach

K cíli nulových emisí denně přispívají německá města Münster, Kolín nad Rýnem, Osnabrück, Oberhausen-Bottrop, Lipsko a Kiel. V nadcházejících letech budou na tento seznam přidána Plön, Völklingen a Neuss, kde získala VDL Bus & Coach objednávky na konci roku 2020.

Od roku 2015, kdy dorazilo do Münsteru prvních pět VDL Citea SLF-120 Electric, bylo v Německu dodáno více než 100 vozidel v plně elektrickém režimu, což ve veřejné dopravě znamená více než čtyři miliony elektrických kilometrů.

VDL působí v oblasti elektrické dopravy již více než 25 let. Od představení prvního modelu Citea SLF-120 Electric v Ženevě během výstavy UITP Mobility & City Transport v roce 2013, se VDL Bus & Coach silně zaměřila na elektrickou mobilitu. S téměř 800 autobusy v 10 zemích a více než 150 000 kilometry denně najetými v mnoha evropských městech a regionech je magická hranice 100 milionů elektrických kilometrů v dohledu.

V roce 2021 uvede VDL Bus & Coach novou generaci elektrických Citea, stane se tak na veletrhu Busworld v Bruselu letos v říjnu. Výrobce vozidlo postupně ukazuje na sociálních sítích. Jisté je, že baterie budou integrovány do podlahy, a efektivní komponenty, lehká konstrukce, dobrá izolace, aerodynamický design a optimální správa energie snižují spotřebu energie vozidla až o 30%. Uváděný dojezd vozidla je 500 až 600 kilometrů (při - 15 stupních 250 kilometrů). První nové Citea zamíří do finského města Lahti.