125 městských autobusů MAN na bioplyn pro Bergen

Norské přístavní město Bergen je obklopeno horami, fjordy a lesy. Ekologické MAN Lion's City se do tohoto zeleného prostředí hodí.
Norské přístavní město Bergen je obklopeno horami, fjordy a lesy. Ekologické MAN Lion's City se do tohoto zeleného prostředí hodí.
Bergen je také známé jako „srdce fjordů“. Druhé největší město v Norsku se nachází mezi dvěma největšími fjordy v zemi, Hardangerfjord a Sognefjord. Město světového dědictví UNESCO je navíc obklopeno horami a lesy. "Naše autobusy  na bioplyn, které si objednala společnost Tide Buss AS, dobře zapadají do zeleného prostředí a přírodní atmosféry tohoto přístavního města," říká Rudi Kuchta, ředitel obchodní jednotky Autobusy MAN Truck & Bus.

125 městských autobusů bude obsluhovat severní část Bergenu v oblastech  Åsane, Arna a Osterøy, kde v říjnu 2020 převzala provoz autobusových linek Tide Buss a Skyss, která má na starosti zajišťování veřejné dopravy, na ně vyhlásila výběrové řízení.

Objednávka Tide Buss do Bergenu zahrnuje 54 kloubových autobusů MAN Lion's City G o délce 18 metrů, které jsou poháněny plynovým motorem E2876 LUH. Ve vozidlech jsou sedadla pro 49 cestujících. Provozovatel také objednal 50 dvanáctimetrových sólo autobusů Lion’s City se sedadly pro 37 cestujících, a 21 autobusů Lion's City L LE. Tato 14,7 metrů dlouhá nízkopodlažní vozidla jsou poháněna motorem na zemní plyn E2876 LUH o výkonu 310 k (228 kW) a pojmou 49 sedících pasažérů. Všechna vozidla splňují požadavky emisní normy Euro VI 6d. Řada funkcí a asistenčních systémů poskytují vysokou úroveň pohodlí a bezpečnosti a podporu řidičům.

Vozidla nejsou první autobusy, které si společnost Tide Buss AS u MAN Truck & Bus objednala. Spolupráce začala v roce 2003. V loňském roce společnost MAN dodala norskému dopravci 84 autobusů Lion's City do Trondheimu.


125 městských autobusů MAN na bioplyn pro Bergen