V Porýní vyjede 109 tramvají od Siemens Mobility

Zakázka za 400 milionů Euro. Siemens Mobility dodá první nové tramvaje Avenio HF do Düsseldorfu a Duisburgu na Light Rail Transit systém v roce 2025.
Zakázka za 400 milionů Euro. Siemens Mobility dodá první nové tramvaje Avenio HF do Düsseldorfu a Duisburgu na Light Rail Transit systém v roce 2025.
Společnosti Düsseldorfer Rheinbahn AG a Duisburger Verkehrsgesellschaft AG společně provozují Light Rail Transit systém propojující několik měst v Porýní. Na předměstích a mezi městy jsou tramvajové tratě vedeny na povrchu a pokračují v ulicích měst. V centrech Düsseldorfu a Duisburgu jsou pro zvýšení rychlosti jízdy a plynulosti provozu vedeny v mělkých tunelech. Zejména příměstské a podpovrchové stanice jsou opatřeny vysokými nástupišti pro rychlý bezbariérový nástup cestujících.

Tento dopravní systém vyžaduje tramvaje specificky řešené jak pro nástup z úrovně vysokých nástupišť, jak je obvyklé u metra, tak i pro nástup z úrovně vozovky či nízkých nástupních ostrůvků, jak je obvyklé u tramvají v městských ulicích. Pro obě města i celou oblast má tento dopravní systém velký význam a jeho rozvoj je důležitým nástrojem ke snižování emisí. Dopravní společnosti objednaly 109 tramvají Avenio HF od Siemens Mobility, včetně opce na dalších 48. Smlouva zahrnuje také údržbu a servis duisburgských vozidel po dobu 24 let a opci na dalších osm let. Pro vozidla z Düsseldorfu byla podepsána smlouva na dodávky náhradních dílů na 24 let. Zakázka má hodnotu téměř 400 milionů Eur.

"Tato objednávka má pro nás velmi speciální význam, protože představuje náš návrat na trh s vysokopodlažními vozidly. Naše vlaky nabídnou více než dvěma milionům lidí v Düsseldorfu a Duisburgu nejvyšší úroveň komfortu cestování. Naše služby také garantují našim zákazníkům optimální dostupnost a udržitelné zvýšení hodnoty po celou dobu životnosti vozidel," řekl Michael Peter, generální ředitel společnosti Siemens Mobility.

Vozidla budou používána na přibližně 85 km dlouhé tramvajové trati v Duisburgu a Düsseldorfu a zajíždět budou do měst Neuss, Krefeld a Meerbusch. Dodávka prvních je plánována na rok 2025. Avenio HF nabízí 51 míst k sezení a dalších 178 míst na stání. Aby je bylo možné použít pro různé výšky nástupišť, budou všechna vybavena sklopnými schůzky. K pohodlí cestujících přispějí vzduchové odpružením a klimatizace, bezpečnostní systémy jako je digitální systém varování před kolizí Siemens Tram Assistant s radarovými a video senzory detekujícími  potenciálně nebezpečné situace a pomáhají předcházet nehodám podpoří řidiče.