100 dní TQM na Valašsku
TQM pro oblasti měst Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Meziříčí pořídilo 11 ks nových autobusů značky IVECO. Foto TQM

TQM zajišťuje v části Zlínského kraje příměstskou dopravu od nového roku. Z desetiletého závazku má za sebou prvních 100 dní provozu.
TQM zajišťuje v části Zlínského kraje příměstskou dopravu od nového roku. Z desetiletého závazku má za sebou prvních 100 dní provozu.
Definitivně potvrzeno, že novým dopravcem pro zajištění příměstské autobusové dopravy pro oblast měst Rožnov pod Radhoštěm a Valašské Meziříčí bude opavská společnost TQM - holding s.r.o. (TQM), bylo na začátku roku 2020.

Ve svátečním duchu nového roku 2021 jsme zahájili očekávaný provoz pravidelné osobní dopravy v závazku veřejné služby Zlínského kraje pro oblast Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm. Předcházelo tomu téměř roční, usilovné období příprav. Zřídili jsme nové provozovny a vytvořili komfortní zázemí pro naše řidiče, pro cestující jsme otevřeli informační kanceláře ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm, dovybavili jsme náš vozový park o 11 ks nových autobusů od značky IVECO a proškolili téměř 100 nových zaměstnanců, včetně řidičů autobusů. Na začátku roku bylo vše připraveno,“ říká ředitel osobní dopravy TQM Stanislav Brožek.

Vozový park na Valašsku tvoří autobusová flotila 47 autobusů, z toho 38 vozidel je od značky IVECO a 9 od značky SOR. Všechny autobusy jsou moderní a ve žluté barvě.

Největší výzvou pro dopravce byly letošní zimní podmínky a covid. „S nadsázkou řeknu, že „zapomenuté“ klimatické podmínky zimní sezóny a zeměpisná poloha našeho nového působiště byly pro nás výzvou. Naši řidiči čelili nejen nízkým teplotám sahajícím někdy i pod -20 °C, ale i štědré sněhové nadílce. Některé lokality byly velice těžko sjízdné, např. Pustevny. Provoz tím ale nebyl omezen. Své sehrála technika a profesionalita řidičů a techniků. Nicméně vyrovnat jsme se museli a každodenně reagovat i na nástrahy celosvětové pandemie COVID-19. Na denním pořádku řešíme personální výpadky – karanténa, izolace, zajištění plné obslužnosti spojů, přizpůsobujeme jednotlivá pracoviště novým opatřením, zajišťujeme pro zaměstnance ochranné pomůcky, povinné testování, sdělujeme omezení cestujícím. Jde skutečně o velice citlivé téma,“ uvádí Stanislav Brožek.

Pro nás je velice důležité, aby cestující, kteří se svezou našimi autobusy, byli s námi nejen spokojeni, ale aby z jízdy a celého prostředí měli příjemný pocit… s nadsázkou: „dopravní zážitek“. Jejich bezpečnost, komfort v průběhu přepravy, ochota a vstřícnost našeho personálu, přesnost a moderní vybavení jsou pro nás prioritou. Cestující jsou ti, pro které to vše děláme. Také musím poděkovat všem kolegům, zaměstnancům společnosti TQM, bez kterých by zahájení a následující hladký provoz nebyl možný," dodává Stanislav Brožek.

TQM obsluhuje 19 příměstských linek, které jsou součástí Integrované dopravy Zlínského kraje. Nejdelší linka jezdí z Rožnova pod Radhoštěm do Zlína a jedna z obsluhovaných linek zasahuje i do Moravskoslezského kraje. Autobusovou dopravu poskytuje už více než 70 let.