Reklama
Reklama
person rebus  date_range 23.04.2024

Severoirský výrobce autobusů Wrightbus pověřil kanadského specialistu na palivové články Ballard Power Systems dodáním celkem 70 modulů palivových článků. Budou pohánět jednopodlažní a dvoupodlažní autobusy ve Velké Británii i v Evropě.

Podle Ballard Power Systems obdrží Wrightbus FCmove®-HD články ještě letos. Autobusy s palivovými články pak budou uvedeny do provozu v roce 2025 ve Velké Británii a Německu. V Německu si nedávno objednala 28 vodíkových autobusů Saarbahn. „ Jsme potěšeni, že můžeme posílit náš vztah se společností Wrightbus a podpořit nasazování stále většího počtu autobusů na vodíkový pohon ve Velké Británii a Evropě ,“ řekl Oben Uluc, viceprezident pro prodej a marketing, EMEA, ve společnosti Ballard Power. „ Vidíme, že trh autobusů s palivovými články ze strany evropských provozovatelů, kteří se snaží dekarbonizovat své provozy s technologií umožňující dlouhé dojezdy, rychlé doplňování paliva a škálovatelnou infrastrukturu pro doplňování paliva, stále roste .“ Ballard nedávno obdržel svou dosud největší zakázku. Od polského výrobce autobusů Solaris na celkem 1 000 modulů palivových článků , které mají být dodány do konce roku 2027. Ballard Power Systems v současné době expanduje a plánuje novou Gigafactory v Texasu na výrobu součástí a systémů palivových článků. Plánuje investovat kolem 160 milionů dolarů.

Zpravodajství
Mezinárodní výrobci představí na BUS2BUS 2024 nová vozidla, komponenty a služby. Více komfortu, méně emisí: Trend směřuje k bezbariérovým řešením a alternativním pohonům. Veletrh se koná od 24. do 25. dubna na výstavišti Messe Berlin v hale hub27.
Reklama
Gerrit Marx opustí Iveco Group a bude 1. července jmenován generálním ředitelem CNH Industrial. Olof Persson, který je v současnosti nezávislým ředitelem představenstva Iveco Group a úzce se podílel na vývoji plánů skupiny, se stane jejím generálním ředitelem.
V prvním čtvrtletí 2024 vyrobili v IVECO BUS, SOR Libchavy a KHMC 1 068 autobusů. K tuzemským zákazníkům odjelo 184 vozidel (o 127 meziročně více), 1 151 bylo exportováno (o 52 více než za stejné období vloni).
Podle průzkumu MOBILITY BAROMETR 2024, kterého se poprvé zúčastnila i Česká republika, ve srovnání s jinými zeměmi EU více chodíme a veřejnou dopravu využívá v pracovních dnech 66 procent lidí. Dojezdové vzdálenosti do zaměstnání či do školy jsou podobné, za dopravu a pojištění však platíme méně než v dalších zemích EU. Průzkumu se zúčastnilo osm tisíc respondetů z Belgie, České republiky, Francie, Itálie, Německa, Portugalska, Rakouska a ze Španělska.
Po téměř 30 letech v muzeu Volvo v Arendalu našla ikonická vozidla Volvo nový domov ve World of Volvo. Nové zážitkové centrum v Göteborgu, kde byla roku 1927 značka založena, se otevřelo 14. dubna 2024. Expozice na ploše 4 500 m 2 zavede návštěvníky na cestu minulostí, přítomností i budoucností.
Dostupná Šumava 2024
person rebus  date_range 15.04.2024
ČSAD autobusy Plzeň ve spolupráci se Správou Národního parku Šumava a CHKO Šumava zahájily předprodej jízdenek programu Dostupné Šumavy. Ta umožňuje seniorům a lidem s omezenou pohyblivostí navštívit formou autobusového zájezdu zajímavá místa na Šumavě, kam se ostatní návštěvníci mohou dostat pouze pěšky nebo na kole.
Hlavní program k výročí zahájení pravidelných trolejbusových linek proběhne v sobotu 18. května, výstava fotografií „Hradec Králové trolejbusový“ začíná v hale Terminálu hromadné dopravy už v sobotu 13. dubna.
Van Hool končí s výrobou městských autobusů. Po vyhlášení bankrotu došlo ve středu 10. dubna k dohodě správců belgického výrobce a VDL Groep – Schmitz Cargobull.
Nafukovací atrakce ve tvaru kloubového autobusu Iveco Streetway, tramvaje Škoda 15T For city alfa a vozu metra M1 budou sloužit pro zábavu dětí i dospělých.
Firemní večírek, oslava narozenin nebo svatba. K těmto a dalším příležitostem si nově mohou zájemci pronajmout speciálně upravené tramvaje Dopravního podniku města Brna z roku 1969 a 1954.
Aktuálně
Od 1. dubna navázala reklamní agentura MOBILBOARD výhradní spolupráci s organizátorem Integrované dopravy Žilinského kraje (IDŽK). S ojedinělým projektem „UDRŽATEĽNÁ REKLAMA“ chce pomoci regionálním podnikatelům růst, zvýšit pozitivní vnímání MHD reklamy a zároveň přinést řešení pro redukci nelegálního reklamního smogu v kraji.
Solaris dodal největšímu estonskému provozovateli veřejné dopravy v hlavním městě Tallinnu, společnosti Aktsiaselts Tallinna Linnatransport (TLT), patnáct autobusů Solaris 12 electric. Hodnota kontraktu včetně dobíjecí infrastruktury přesáhla 10 milionů EUR. Informace o trase poskytnou cestujícím infopanely Bustec.
Po uvední CROSSWAY Low Entry Hybrid na konci roku 2022 Iveco Bus pokračuje v zavádění hybridní technologie. Nový CROSSWAY Hybrid intercity kompatibilní s obnovitelnými palivy XTL vyrobenými z použitých kuchyňských olejů bude k dispozici v délkách 10,7, 12 a 13 metrů POP (pro školní dopravu) a LINE (krátké a střední dlouhé vzdálenosti). Nový model je již možné objednat, zatím v délkách 12 a 13 metrů. Stejně jako ostatní vozy Crossway se bude vyrábět ve Vysokém Mýtě. První vozy odjedou do Španělska v červenci příštího roku.
In-der-City-Bus GmbH, provozovatel veřejné dopravy ve Frankfurtu nad Mohanem, se rozhodl pro autobusy na vodík Solaris potřetí. Tentokrát objednal devět kloubových Solaris Urbino 18 hydrogen. V metropoli již jezdí 23 autobusů Solaris s vodíkovou technologií, nové přijedou v červenci 2025.
Reklama
Kopřivnická automobilka Tatra Trucks si před pár dny zapsala velký úspěch. Poprvé ve své historii získala ocenění Red Dot v kategorii Product Design, a to hned dvakrát. Tímto oceněním, patřícím k mezinárodně nejprestižnějším v oblasti designu, byly dekorovány vozy Tatra Force nejnovější třetí generace, přičemž prezentováno bylo provedení se čtyřdveřovou kabinou a také verze vývojové linie označované jako e-Drive s elektrickým trakčním motorem a vodíkovými palivovými články.
Další zastávka je na znamení. Takové hlášení uslyší cestující od 29. června ve všech autobusech, které ve Středočeském kraji zajišťují dopravní obslužnost. Od května bude možné na linkách PID 519 Sedlčany - Votice a 705 Poděbrady - Čáslav nastoupit všemi dveřmi. Dosud to jde jen předními.
Společnost se rozhodla posílit svou produkci a zůstat v Evropě. Z VDL Bus v Roeselare ve Flandrech může odjet 800 elektrických městských autobusů ročně, VDL ale kapacitu rozdělí i mezi svůj druhý závod ve Valkenswaardu.
Zarb Coaches, jeden z předních provozovatelů veřejné dopravy na Maltě, přidal do své flotily čtyři elektrické autokary od Yutong Bus. Na ostrově již 30 čínských elektrických autobusů jezdí, pro Yutong však jde o první zakázku.
Na řidiče v zájezdové dopravě se dosud vztahují stejná pravidla pro dobu řízení a odpočinku jako na řidiče nákladních vozidel. To se v nejbližší době změní. Rada EU schválila úpravu, které zlepší podmínky pro řidiče i turisty. Účinnost se očekává během několika týdnů.
COMETT pořídil pět autobusů IVECO CROSSWAY LE LINE pro svazek dopravy D2 Sedlčansko ve Středočeském kraji, kde vyjedou od 1. prosince. Cestující ze Sedlčan a Benešova do Jihočeského kraje se s nimi svezou v nejbližších dnech.
Reklama
AUTO-BUS
Reklama
Bustec
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací