Wrightbus vyrobí 100 autobusů s nulovými emisemi pro Severní Irsko
Součástí zakázky na 100 elektrických autobusů pro Translink jsou jednopodlažní i dvoupodlažní autobusy GB Kite Electroliner a StreetDeck Electroliner. Foto Translink

Dopravní společnost Translink po schválení financování 88 miliony liber ministerstvem pro infrastrukturu objednala 100 nových autobusů s nulovými emisemi a nabíjecí infrastrukturu.

Dopravní společnost Translink po schválení financování 88 miliony liber ministerstvem pro infrastrukturu objednala 100 nových autobusů s nulovými emisemi a nabíjecí infrastrukturu.

Nové bateriové elektrobusy dodá místní výrobce Wrightbus a půjde o jednopodlažní i dvoupodlažní autobusy GB Kite Electroliner a StreetDeck Electroliner. Šedesát nových autobusů bude určeno pro Metro Belfast a 40 pro linky Ulsterbus na severozápadě v Coleraine a Craigavonu (společnosti Metro Belfast i Ulsterbus jsou součástí obchodní značky Translink).

Podle Translink, která provozuje v Severním Irsku autobusy i vlaky, je tato investice transformační v zajištění budoucnosti dopravy s nulovými emisemi.  Všechny autobusy mají být uvedeny do provozu v létě 2024. Budou následovat po úspěšném uvedení 100 autobusů s nulovými emisemi na linkách autobusové společnosti Metro v Belfastu v letošním roce spolu s plánovanou přeměnou linek Foyle Metro v Derry~Londonderry na zcela nulové emise do léta 2023.

Chris Conway, výkonný ředitel Translink Group, řekl: „Tato další významná investice do autobusů s nulovými emisemi podporuje naše plány na dekarbonizaci našeho vozového parku a transformaci dopravy v Severním Irsku pro čistší, zelenější a zdravější budoucnost pro následující generace. Umožňuje nám to poskytovat výhody technologie Zero Emission do více oblastí po celé zemi."

Všechny nové autobusy budou jezdit na „zelenou“ elektřinu z udržitelných zdrojů.