Vývoj solární technologie Sono Motors podpoří EU
Sono Motors nabízí fotovoltaické zařízení do vozidel. Foto Sono Motors

Fotovoltaické zařízení má být integrováno do autobusů a nákladních vozidel jiných výrobců. Dodá energii různým systémům vozidel, snižuje emise CO2 a spotřebu paliva. Německá společnost již získala partnery jako jsou Scania, Mitsubishi Europe nebo mnichovský dopravce MVG.

Reklama

Fotovoltaické zařízení má být integrováno do autobusů a nákladních vozidel jiných výrobců. Dodá energii různým systémům vozidel, snižuje emise CO2 a spotřebu paliva. Německá společnost již získala partnery jako jsou Scania, Mitsubishi Europe nebo mnichovský dopravce MVG.

Společnost Sono Motors z Mnichova zajistila finanční prostředky ve výši 1,46 milionu EUR od Evropské výkonné agentury pro klima, infrastrukturu a životní prostředí (CINEA) na pokrok ve vývoji vlastní solární technologie. Projekt SEAMLESS-PV byl schválen Evropskou komisí a jeho cílem je během čtyř let vyvinout automatizované zařízení pro fotovoltaické (PV) výrobní zařízení, zaměřit se na industrializaci nových výrobních procesů a prokázat efektivitu nákladů a shodu s požadavky trhu a standardizačními rámci v různých odvětvích. Sono Motors poskytne své odborné znalosti do vozidel.

Společnost Sono Motors obdržela první splátku ve výši 532 441, a to během probíhající kampaně #savesion pro financování svého solárního elektrického vozidla Sion, jehož předsériovou výrobu plánuje na léto 2023. Do kampaně se zapojilo přes 8 tisíc lidí a to buď přímo rezervací vozu Sion (podle Sono Motors eviduje více než 40 tisíc rezervací) nebo poskytnutím vkladu. V průběhu kampaně již obdržela platební závazky ze svých komunitárních a jiných zdrojů v hodnotě přibližně 45 milionů eur a podle svého vyjádření může dosáhnout až na přibližně 100 milionů eur. Tato částka má pokrýt velkou část investic až do předsériové výroby solárního elektromobilu Sion v roce 2023. Sion nyní prochází náročným testování na dráze Applus IDIADA ve Španělsku.

Několik tisíc příznivců již učinilo z této kampaně jednu z největších v Evropě a vysílají jasný signál, že chtějí Sion, dostupnou alternativu k objemným a drahým e-SUV. Také, že revoluce mobility šetrná ke klimatu v Evropě je potřebná a žádoucí. Zároveň věříme, že částka v nových rezervacích vysílá investorům silnou zprávu a od oznámení kampaně jsme obdrželi pozitivní zpětnou vazbu. Pokračujeme v jednání s potenciálními investory a věříme, že dosáhneme cíle a budeme pokračovat v programu Sion. Potřebujeme poslední impuls, více myšlenkových vůdců, abychom povstali a společně bojovali za tuto revoluci,“ říká Laurin Hahn, generální ředitel a spoluzakladatel Sono Motors.

Vlastní solární technologie Sono Motors v rámci projektu SEAMLESS-PV bude integrována do vozidel jiných výrobců, jako jsou autobusy, přívěsy, nákladní automobily a obytné vozy. Dodává energii různým systémům vozidel, snižuje emise CO2 a spotřebu paliva. Společnost již získala 23 partnerů, jako jsou Scania, Chereau, Rhenus Logistics, Mitsubishi Europe a mnichovský poskytovatel veřejné dopravy MVG.

Sono Motors také oznamuje, že má celkem 50 udělených nebo přihlášených patentů, z nichž 42 se týká vlastní solární technologie. Silný růst patentů – z 10 v listopadu 2021 – pomáhá udržet pozici Sono Motors jako průkopníka v inovacích solárních technologií.