Výrobcům autobusů v Česku se letos daří
Nová Iveca Crossway pro Jihočeský kraj. Busem vyjede od června na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Písecku, Prachaticku a Strakonicku a pořídila 80 nových autobusů. Foto Busem

Od ledna 2022 vyrobily IVECO CR, SOR Libchavy, ŠKODA ELECTRIC a KHMC 1 655 autobusů, o necelých 20 procent meziročně více. Naopak na produkci osobních automobilů má negativní dopad válka na Ukrajině i covid v Číně.
Reklama
Od ledna 2022 vyrobily IVECO CR, SOR Libchavy, ŠKODA ELECTRIC a KHMC 1 655 autobusů, o necelých 20 procent meziročně více. Naopak na produkci osobních automobilů má negativní dopad válka na Ukrajině i covid v Číně.
V České republice bylo od začátku roku vyrobeno 361 349 osobních vozidel, o pětinu méně než v minulém roce. Do objemu produkce se promítají rozkolísané dodavatelské řetězce v souvislosti s válkou na Ukrajině i pandemickou situací v Číně. Vozidel s elektrickým pohonem bylo vyrobeno 36 769 ks, jejich podíl na celkové produkci se tak dlouhodobě drží na úrovni deseti procent. Produkce autobusů a motocyklů úspěšně roste.

V segmentu osobních vozidel došlo vyjma nošovického závodu Hyundai v průběhu dubna k dalšímu výraznému poklesu výroby. Na vině není klesající poptávka po nových autech, ale složitá geopolitická situace i proticovidová opatření v Šanghaji, která je centrem čínského autoprůmyslu. Kombinace těchto faktorů tak i v průběhu dubna výrazně komplikovala evropským automobilkám výrobu. Například produkce elektrického Enyaqu se kvůli přerušení dodávek kabelových svazků z Ukrajiny rozběhla až v posledním dubnovém týdnu a ani kolínská Toyota se bohužel nevyhnula přerušení výroby klíčového modelu Yaris,“ říká Zdeněk Petzl, výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu. „Situace v autoprůmyslu je nadále velmi komplikovaná. Při aktuálním vývoji je zejména pro dodavatelský sektor nyní nezbytné, aby vláda využila všechny dostupné nástroje především pro zmírnění dopadů vysokých cen energií a zajištění bezpečnosti jejich dodávek, stejně jako pro podporu investic z dostupných zdrojů tak, aby tuzemský autoprůmysl neztrácel svoji konkurenceschopnost omezováním potřebných investic do své modernizace."

Výroba autobusů v České republice dosahuje v dosavadním průběhu roku velmi dobrých výsledků. Mezi lednem a dubnem bylo vyrobeno 1 655 autobusů, o 16,2 procenta více než ve stejném období loňského roku. Největší tuzemský výrobce, IVECO CR, vyrobil 1 490 autobusů (+ 15,1 %), rostla také produkce společnosti SOR Libchavy na 146 autobusů (+17,7 %), z nichž 8 bylo elektrických. ŠKODA ELECTRIC v letošním roce vyrobil 14 elektrobusů, firma KHMC zatím 5 autobusů.