Vozový park maďarského státního dopravce se rozšíří o autobusy na CNG
164 autobusů MAN Lions'City 12 G pro Budapešť, Szeged, Szolnok a Zalaegerszeg.

Volánbusz a maďarské zastoupení společnosti MAN uzavřely smlouvu na 164 nových autobusů Lion's City 12 G. Téměř polovina vyjede v metropolitní oblasti Budapešti, další v Szegedu, Szolnoku a Zalaegerszegu.
Volánbusz a maďarské zastoupení společnosti MAN uzavřely smlouvu na 164 nových autobusů Lion's City 12 G. Téměř polovina vyjede v metropolitní oblasti Budapešti, další v Szegedu, Szolnoku a Zalaegerszegu.
Volánbusz vyhlásil v létě 2021 veřejnou soutěž na nákup 164 nových autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). 28. února 2022 podepsal státní podnik smlouvu s vítězným uchazečem MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., společností zastupující MAN v Maďarsku - vozový park dopravního podniku se rozšíří o nové nízkopodlažní autobusy MAN Lion's City 12 G ještě letos. Všechny budou poháněny ekologickým motorem CNG splňujícím normu Euro 6.

75 nových autobusů zamíří do aglomerace Budapešti a 10 vozidel do Szegedu. Každý z klimatizovaných autobusů pojme 106 cestujících a má 27 míst k sezení. Pro pohodlí cestujících budou vybaveny Wi-Fi a USB zásuvkami. Cestující by měli mít nové vozy k dispozici od konce léta 2022. 40 MAN Lion's City 12 G bude k dispozici v Szolnoku a 39 v Zalaegerszegu od podzimu tohoto roku. Autobusy pro dvě krajská sídla mají 35 míst k sezení a celkem uvezou 93 cestujících. Tato vozidla budou také bezbariérová, s klimatizací, Wi-Fi a USB. Všechna budou vybavena informačními a kamerovými systémy.

Autobusy v severozápadní části Budapešti (Buda) přepraví přibližně 300 000 cestujících týdně. S novými autobusy od MAN a 40 Mercedes-Benz eCitaro, které dorazily v loňském roce, budou v metropolitní oblasti jezdit pouze sólo autobusy s alternativním pohonem.

Za posledních 12 let se díky vládní podpoře a fondům EU podařilo zmodernizovat vozový park hlavního města Maďarska o 1 100 vozidel (kromě více než 900 autobusů také tramvaje, vozy metra, trolejbusy a příměstské vlaky). Obnova autobusů probíhá postupným pořizováním nových nízko nebo bezemisních vozidel s alternativními pohony v rámci programu Zöld Busz zahájeného v roce 2018. Díky dokončeným akvizicím bylo do konce roku na trhu 1 700 nových vozů. V letošním roce MÁV Zrt, jehož je Volánbusz součástí, plánuje nákup dalších 1 000 nových vozů. Znamená to do konce roku obnovu 40 procent flotily a průměrné stáří autobusů by mělo klesnout na 8 let.