Volvo Group a Daimler Truck AG společně k vodíkové dopravě

Oba přední výrobci užitkových vozidel podepsali závaznou dohodu o společném podniku pro zavedení klíčové technologie k CO2 neutrální dopravě.
Oba přední výrobci užitkových vozidel podepsali závaznou dohodu o společném podniku pro zavedení klíčové technologie k CO2 neutrální dopravě.
Společnosti Volvo Group a Daimler Truck AG  oznámily na začátku listopadu podpis závazné dohody o společném podniku pro vývoj, výrobu a komercializaci  palivových článků pro použití primárně v nákladních i dalších vozidlech. Ambicí partnerů je podle vlastních slov učinit z nové společnosti předního světového výrobce palivových článků, a pomoci tak světu učinit zásadní krok směrem ke klimaticky neutrální a udržitelné dopravě do roku 2050. Volvo Group získá 50 procent ve společnosti Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG za přibližně 0,6 miliardy Eur. Transakci ještě musí schválit příslušné orgány, uzavření se očekává v průběhu první poloviny roku 2021.

Pro nás v Daimler Truck AG a našeho budoucího  partnera, Volvo Group, je vodíkový palivový článek klíčovou technologií umožňující v budoucnu CO2 neutrální dopravu. Jsme plně odhodláni dodržovat Pařížskou klimatickou dohodu o dekarbonizaci silniční dopravy a dalších oblastí a vybudovat prosperující společnost, která bude dodávat velké množství palivových článků, “říká Martin Daum, předseda představenstva společnosti Daimler Truck AG a člen představenstva společnosti Daimler AG. Společný podnik využije odborných znalostí a rozsáhlých zkušeností z několika desetiletí vývojových prací na palivových článcích v Daimler.

„V budoucnu bude svět poháněn kombinací elektrických vozidel na baterie a na bázi palivových článků a do jisté míry i dalších obnovitelných paliv. Vznik našeho společného podniku s palivovými články je důležitým krokem při formování světa, ve kterém chceme žít, “říká Martin Lundstedt, prezident a generální ředitel skupiny Volvo Group.

Volvo Group a Daimler Truck AG mají dlouholeté zkušenosti s vývojem technologií, industrializací a výrobou užitkových vozidel. Budoucí společný podnik z toho plánuje těžit hned od začátku, což je pro začínající společnost jedinečná pozice. Hluboké a osvědčené znalosti modularity, efektivity a spolehlivosti budou k dispozici od začátku, stejně jako přední světové procesy v oblastech, jako je kvalita, výrobní technologie a industrializace, uvádějí v tiskové zprávě.

Volvo Group a Daimler Truck AG budou ve společném podniku hájit stejné zájmy, ve všech ostatních oblastech, jako jsou technologie vozidel a integrace palivových článků do vozidel, budou dál konkurenty.

Cílem je zahájit testy nákladních vozidel s palivovými články u zákazníků přibližně za tři roky a sériovou výrobu zahájit v druhé polovině tohoto desetiletí.

Společný podnik na výrobu užitkových vozidel na baterie a palivové články založily na konci roku 2019 také IVECO, FPT Industrial a americká Nikola Motor Company, která patří mezi lídry v revolučních změnách na trhu těžkých nákladních vozidel. Plánují vyrábět elektrický vůz na vodíkové články Nikola TRE ve výrobním závodě IVECO v německém Ulmu už v letech 2022-2023.