Volvo dodá 564 autobusů do Santiaga v Chile
135 článkových autobusů dodalo Volvo do Santiaga v roce 2021. Foto Volvo Buses

V nejvýznamnějším tendru na městské autobusy v Latinské Americe v letech 2021 a 2022 bude Volvo jedním z hlavních dodavatelů vozidel pro hlavní město Chile. 472 konvenčních autobusů a 92 kloubových odpovídá 87 % nové flotily Euro 6.
V nejvýznamnějším tendru na městské autobusy v Latinské Americe v letech 2021 a 2022 bude Volvo jedním z hlavních dodavatelů vozidel pro hlavní město Chile. 472 konvenčních autobusů a 92 kloubových odpovídá 87 % nové flotily Euro 6.
Nové autobusy od Volvo budou provozovat RedBus, jeden z dopravců v autobusovém systému Red Metropolitana de Movilidad v Santiagu, a Metropol, argentinská společnost, která do systému vstupuje. „V Santiagu máme dlouholeté zkušenosti, autobusy Volvo po léta přispívaly ke zlepšení městské mobility v hlavním městě Chile a nabízejí cestujícím pohodlí a bezpečnost,“ říká Fabiano Todeschini, prezident Volvo Buses Latin America.

Nové výběrové řízení definovalo pro Red Metropolitana de Movilidad nové parametry. Došlo k oddělení mezi společnostmi, které vlastní autobusy, nazývanými „Poskytovatelé vozového parku“ (Capex), a společnostmi, které budou vozidla provozovat „Operátoři vozového parku“ (Opex). První skupina garantuje dodávku autobusů, druhá se věnuje každodennímu uvádění vozidel do provozu včetně jejich údržby. Autobusy Volvo bude vlastnit společnost Volvo Financial Services, finanční divize skupiny, která měsíčně získá finance za poskytnutí vozidel provozním společnostem. „Tento provozní model je na kontinentu průkopníkem. Jsme připraveni analyzovat tento koncept i pro ostatní města v regionu,“ uvedl Carlos Ribeiro, prezident Volvo Financial Services v Jižní Americe.

92 kloubových autobusů vychází z kloubového modelu Volvo B8R - které už vloni společnost Volvo do Santiaga dodala. Jde o podvozek s nízkým vstupem, kapacitou pro 180 cestujících a 8litrovým motorem vzadu. Dalších 472 autobusů je také model Volvo B8R s nízkým nástupem, ale v konvenční konfiguraci pro 78 nebo 95 cestujících, v závislosti na vnitřní konfiguraci.

Podvozky Volvo se budou vyrábět v továrnách značky v Curitibě (Brazílie) a Borås (Švédsko). Nástavby pro RedBus dodá Marcopolo, vyrábět se budou v Caxias do Sul v Brazílii, a nástavby pro Metropol dodá Caio, pocházet budou také z Brazílie.

Red Metropolitana de Movilidad integruje všechny autobusy veřejné dopravy ve městě se systémem Santiago Metro a MetroTren. Cestování ve všech třech systémech lze na jedinou kartu bip. Uživatelé mohou během dvou hodin dvakrát přestoupit za cenu jedné jízdenky. Validátory do vozidel dodává Mikroelektronika.

Autobusový systém společnosti Red obsluhuje přibližně 6,2 milionu uživatelů ve 32 obcích metropolitního regionu, Puente Alto a San Bernardo, geografické a městské oblasti o rozloze přibližně 680 km2. Za jeden pracovní den se v systému uskuteční kolem tří milionů transakcí na více než dvou tisících autobusech.