Vídeň a Bratislavu opět propojí katamarán
Twin City Liner u Hainburgu na Dunaji © robertkovacs_net

Twin City Liner se vydá na první letošní plavbu mezi Vídní a Bratislavou 4. února. V nové sezóně očekává kolem 150 000 cestujících a vydá se i do Budapešti nebo Györu.

 

Twin City Liner se vydá na první letošní plavbu mezi Vídní a Bratislavou 4. února. V nové sezóně očekává kolem 150 000 cestujících a vydá se i do Budapešti nebo Györu.

 

Vídeň a Bratislava společně drží evropský unikát. Jedná se o nejbližší hlavní města v Evropě. Vedle běžných vlakových či autobusových linek je propojuje i katamarán. Ten cestu mezi oběma městy urazí za 75 minut a po covidovém útlumu se počet cestujících vrací ke 150 000 ročně. Vídeňské plavidlo navíc začalo příležitostně zajíždět až do Györu nebo Budapešti.

Twin City Liner, jak se katamarán nazývá, pendluje mezi Vídní a Bratislavou už od roku 2006. Od té doby mezi oběma metropolemi na přibližně sedmdesátikilometrové trase přepravil kolem dvou milionů cestujících. Zatímco v covidových letech 2020 a 2021 lodě svezly jen kolem 14 000 cestujících ročně, v loňském roce se prodalo přes 143 000 lístků, čímž se plavidla přiblížila k rekordnímu roku 2019 se 165 000 prodanými jízdenkami.

Zájem o katamarán stoupá i díky rostoucímu zájmu B2B zákazníků v oblasti cestovního ruchu. Naprostou většinu pasažérů stále tvoří cestující na pravidelné trase Vídeň – Bratislava, Twin City Liner ale zahájil i speciání sváteční plavby do Budapešti a po úspěšné testovací plavbě do Györu se v letošním roce bude příležitostně vydávat i do tohoto maďarského města.

Katamarán provozuje víděňská komunální skupina Wien Holding s přispěním regionální odnože banky Raiffeisenlandesbank. Vedení společnosti pro letošní rok očekává další nárůst počtu přepravených cestujících. K tomu mají přispět i balíčky s přenocováním v Bratislavě či lepší zajištění prodeje, zejména v online sektoru.

Od roku 2019 se na Dunaji plaví nové katamarány z britských loděnic, které nahradily původní norská plavidla. Cena jízdenek začíná na 25 eurech za osobu a cestu. Pro seniory, studenty, příslušníky vojenské a civilní služby a nabízí Twin City Liner každé úterý poloviční slevy na jízdné (sleva se však nevstahuje na přístavní poplatky), zvýhodnění mohou každý den využít i cestující se zdravotním postižením.

Víkendová zimní plavební sezóna 2023 začne mezi Vídni a Bratislavou 4. února. Katamarán, který nyní ještě prochází rutinní kontrolou v doku v Linci, bude denně vyplouvat z Vídně v 10:30. Zpáteční cesta z centra Bratislavy začíná v 16:30 a do rakouské metropole loď připlouvá v 18 hodin. Oficiální zahájení sezóny s až šesti plavbami denně je v plánu 31. března.

Zdroj: Eurocomm-PR / Zahraniční kancelář města Vídně v Praze