Ve Vysokém Mýtě vyrobí hybridní autobusy pro Valonsko
Hybridní Crossway 14,5 m bude ve Valonsku přepravovat cestující na meziměstských linkách. Foto Iveco Bus

IVECO BUS oznámila podpis rámcové dohody s belgickou společností Transport Operator de Wallonie OTW o dodávkách autobusů CROSSWAY Low Entry Hybrid s dvěma a třemi nápravami. Dodávky začnou na konci roku 2023.

IVECO BUS oznámila podpis rámcové dohody s belgickou společností Transport Operator de Wallonie OTW o dodávkách autobusů CROSSWAY Low Entry Hybrid s dvěma a třemi nápravami. Dodávky začnou na konci roku 2023.

Pro IVECO BUS jde v letošním roce o druhou smlouvu podepsanou s Opérateur de Transport de Wallonie OTW, která zajišťuje pod značkou TEC provoz veřejné dopravy v jižní části Belgie - Valonsku. Po první smlově na dodávku 13 minibusů DAILY Access a 9 DAILY Tourys pokračuje OTW ve spolupráci s IVECO BUS další dohodou na dodávku 42 hybridních vozů CROSSWAY Low Entry v 12metrové a 14,5metrové verzi s možností objednání dalších.

Nové autobusy budou provozovány na expresních meziměstských linkách. Díky jejich nízkému vstupu se oproti stávajícímu vozovému parku zlepší dostupnost pro cestující na invalidním vozíku.

"Tato nová smlouva s OTW představuje významný úspěch pro naši značku a rádi bychom poděkovali OTW za její důvěru v naše modely. Autobusy CROSSWAY Low Entry těží z vynikající spolehlivosti naší nové hybridní technologie, která snižuje spotřebu paliva a emise CO2. Hybridní CROSSWAY Low Entry také nabízí vynikající pohodlí na palubě a excelentní ergonomii pracovního prostoru řidiče,“ řekl Giorgio Zino, ředitel Bus Commercial Operation IVECO BUS pro Evropu.

CROSSWAY LE Hybrid byl poprvé představen na FIAA 2022 v Madridu v říjnu 2022, je vybaven převodovkou VOITH DIWA NXT, která je kombinována s 35 kW elektrickým rekuperačním motorem. Ten funguje jako startér a generátor pro rekuperaci kinetické energie nahromaděné během zpomalování a brzdění s LTO baterií (48 V) namontovanou na střeše. Elektromotor podporuje motor Cursor 9 během startovacích fází. Díky těmto funkcím přináší CROSSWAY LE Hybrid ve srovnání s nehybridní verzí úsporu paliva a při kombinaci s obnovitelnými palivy XTL (X-To-Liquid) snižuje emise CO2.

Modely CROSSWAY LE Hybrid pro OTW nabídnou maximální kapacitu 67 cestujících, z toho 45 sedících u 12metrové verze a 107 cestujících včetně 61 sedících u 14,5metrové verze. Vybaveny budou klimatizací, komfortními sedadly s integrovanými USB zásuvkami, přihrádkami na zavazadla a samostatnými světly.

Nové autobusy jsou součástí plánu OTW-TEC zařadit do své flotily 430 autobusů s hybridním pohonem a nabídnout ve Valonsku atraktivní, udržitelnou a efektivní veřejnou dopravu. Ve výběrovém řízení získalo zakázku také Volvo Buses.