Ve Vídni vyjde zablokování provozu MHD autem na stovky eur
Ve Vídni stojí tramvaje kvůli zablokovanému průjezdu auty v průměru pětkrát denně. Foto Wiener Linien

Stačí jedno špatně zaparkované auto a tisíce cestujících ve vídeňských tramvajích zůstanou stát, a to až na desítky minut. Podobnou situaci řeší dopravní podnik Wiener Linien v průměru pětkrát denně.
Stačí jedno špatně zaparkované auto a tisíce cestujících ve vídeňských tramvajích zůstanou stát, a to až na desítky minut. Podobnou situaci řeší dopravní podnik Wiener Linien v průměru pětkrát denně.
Každé nevhodně zaparkované vozidlo blokující průjezd tramvaje přináší řadu starostí, především všem cestujícím. Vídeňský dopravní podnik Wiener Linien proto ve spolupráci s městskými částmi průběžně stavebně upravuje problémová místa, například rozšířením chodníků. Že podobná opatření přinášejí výsledky ukázaly i nedávné úpravy severojižní spojnice Döblinger Hauptstraße. V roce 2019 před stavebními pracemi zde město zaznamenalo 150 špatně zaparkovaných aut, o rok později poklesl počet na 111 a v roce 2021 zde už došlo pouze ke 27 případům.

I přes eliminaci podobných problémových míst však chybně zaparkovaná vozidla i nadále blokují průjezd hromadné dopravy a způsobují cestujícím dlouhé prodlevy. Celkový počet událostí se za loňský rok dokonce zvýšil. Zatímco v roce 2020 napočítali v celé Vídni 1 649 aut blokujících průjezd tramvají, v loňském roce statistika vyskočila až na 1 808.

Dopravní podnik proto apeluje na řidiče parkující vedle tramvajových kolejí, aby dávali zvýšený pozor. V zásadě platí, že betonové panely, na nichž jsou koleje položeny, musí vždy zůstat volné, a řidiči by měli sklápět boční zrcátka, uvedli zástupci Wiener Linien. Kdo si chce být jistý, může jednoduše počkat na průjezd další tramvaje.

Zablokování průjezdu hromadné dopravy vlastním vozem může řidičům způsobit náklady ve stovkách eur. Průměrná pokuta za automobil překážející provozu dosahuje podle motoklubu ÖAMTC 100 eur, k tomu je nutné přičíst náklady na odtažení nebo v případě výjezdu hasičů i 7,90 eur za každou minutu od nahlášení problémů až po návrat výjezdového týmu. A řidiči musí také počítat i s vyúčtováním vícenákladů přímo od dopravního podniku Wiener Linien.

Zahraniční kancelář města Vídně