VDL Futury pro meziměstskou dopravu v Irsku
VDL Futura FHD2-139 pro Bus Éireann. Foto VDL

Irský národní dopravce Bus Éireann zahájil na komerčních linkách provoz 30 autokarů Futura FHD2-139 od VDL Bus & Coach. Do Irka přijede také více než 50 double-deckerů VDL.
Irský národní dopravce Bus Éireann zahájil na komerčních linkách provoz 30 autokarů Futura FHD2-139 od VDL Bus & Coach. Do Irka přijede také více než 50 double-deckerů VDL.
Nové autobusy Bus Éireann budou v provozu na expresních meziregionálních linkách spojujících řadu klíčových míst v Irsku. Cestující se s nimi setkají na jihovýchodě země ve Waterfordu, Corku, i na západním pobřezí v Galway, Limericku, Stranorlaru nebo ve městě Sliga na severozápadním pobřeží.

Naše spolupráce s Bus Éireann je dlouhá téměř 30 let,“ říká Marcel Jacobs, obchodní ředitel VDL Bus & Coach. "Jsme nesmírně hrdí na tento vztah. Je to také další dobrý příklad různorodého využití naší řady Futura, v tomto případě pro vysoce kvalitní veřejnou dopravu na delších trasách v Irsku. Bus Eíreann také minulý měsíc zveřejnil svoji první strategii udržitelnosti a jeho cílem je snížit emise skleníkových plynů na polovinu. To perfektně souvisí s ambicemi VDL Bus & Coach pro řadu Futura, která je známá nízkou hmotností a účinným a úsporným hnacím ústrojím.“

Autobusy VDL Futura FHD2-139 pro Bus Éireann jsou postaveny ve verzi pro veřejnou dopravu s informačními a LCD panely, USB, kamerovým systémem, WiFi a platebním systémem pro bezkontaktní platby. Mají 59 luxusních sedadel Class 500 s koženým čalouněním a nastavitelnými opěrkami hlavy. Všechny jsou vybaveny plošinou pro invalidní vozíky.

Stephen Kent, generální ředitel společnosti Bus Éireann uvádí: „S novou flotilou autokarů VDL jsme optimističtí a očekáváme nárůstu počtu cestujících v následujících měsících, zejména pokud jde o cesty na letiště a studenty. Je nezbytné mít k dispozici nejmodernější vozidla, protože se jedná o vysoce konkurenční trh a očekávání zákazníků se zvyšují. Tato investice odráží náš závazek k poskytování kvalitních služeb a zlepšování zkušeností zákazníků i ke snižování emisí.“

Bus Éireann provozuje nejrozsáhlejší a nejrozmanitější síť veřejné dopravy v zemi, v roce 2019 přepraveno téměř 90 milionů cestujících na 82 milionech kilometrů, s provozy v 17 depech a 2 700 zaměstnanci, včetně přibližně 1 980 profesionálních řidičů autobusů. Flotila zahrnuje 1 170 vozidel.

Za podpory Národního úřadu pro dopravu zabezpečuje i linky v závazku veřejné služby, napříč městy Cork, Galway, Limerick a Waterford, v příměstské dopravě v oblasti Dublinu, městskou dopravu v Athlone, Balbriggan, Drogheda, Dundalk, Navan, Sligo, i linky krajské. Společnost má také největší meziměstskou dopravu v zemi, Expressway, a jménem Ministerstva školství povozuje Národní školní dopravní program.  Expresní dálková doprava Expressway společnosti Bus Éireann je největším komerčním provozovatelem autobusů v zemi, v roce 2019 přepravila šest milionů cestujících. Expressway poskytuje jako jediná přímou a pravidelnou dopravu na 14 linkách po celém Irsku.

VDL Bus & Coach prodává Futuru pro veřejnou dopravu již řadu let. Například Futura FHD2 a FMD2 se používají v různých provozech v Irsku, Francii a Skandinávii, zatímco double-decker Futura FDD2 v Nizozemsku, Itálii, Francii a Německu. Na konci roku 2020 VDL Bus & Coach oznámila debut ve veřejné a meziměstské dopravě v Irsku s 5 autokary Futura FMD2-148. Ve dvou fázích letos dodá 53 dvoupodlažních vozů Futura FDD2-141 Národnímu úřadu pro dopravu (NTA), organizace odpovědné za financování a dohled nad veřejnou dopravou v Irsku. Tyto autobusy budou využívány na regionálních linkách a v linkové autobusové dopravě a budou vyrobena podle velmi komplexní specifikace.