V Trenčíně vyjede 43 nových autobusů na CNG
Nové sedačky v autobusech pro Trenčín ponesou logo města. Zdroj město Trenčín

Primátor Trenčína a generální ředitel společnosti Transdev pro ČR a SR podepsali 16. února za účasti novinářů smlouvu na zajišťování autobusové dopravy na území města od 1. září 2022 na deset let.
Primátor Trenčína a generální ředitel společnosti Transdev pro ČR a SR podepsali 16. února za účasti novinářů smlouvu na zajišťování autobusové dopravy na území města od 1. září 2022 na deset let.
Společnosti TD Transport a Transdev Morava (Transdev-Trenčín) získaly zakázku ve výběrovém řízení, které město Trenčín vyhlásilo v létě 2020. Po vyhodnocení a schválení Zastupitelstvem byla 16. února 2022 mezi objednatelem a vítězným uchazečem uzavřena desetiletá smlouva.

Primátor města Richard Rybníček představil vizualizaci nových autobusů: "Nové červeno bílé autobusy v barvách našeho města budou vybaveny v rámci 21. století. Budou nízkopodlažní, s jednoduchým a příjemným interiérem, sedačkami s logem Trenčína a přizpůsobené pro handicapované občany. O případném umístěním reklam na vozech bude rozhodovat město." Nové a moderní vozy mají přispět k návratu obyvatel Trenčína do veřejné dopravy.

Generální ředitel Transdev pro Českou republiku a Slovensko Radim Novák na tiskové konferenci uvedl: "Po zkušenostech v Nitře a s týmem, který máme, pevně věřím, že 1. září vyjedeme a budeme pomáhat rozvíjet dopravní služby města Trenčín do budoucna. Vozy máme zabezpečené. Jsme v jednání se dvěma výrobci a věříme, že podpis smlouvy proběhne včas. Komponenty pro výrobu našich vozidel jsou  zajištěné." Pro provoz v Trenčíně nechá Transdev vyrobit 43, resp. 45, autobusů, 38 z nich ve standardní dvanáctimetrové délce a 5 osmnáctimetrových. Podle prezentovaných informací by mělo jít o nízkopodlažní autobusy SOR NSG 12 a SOR NSG 18. Investice představuje 12 mil. Eur bez DPH.  Další finanční prostředky budou potřeba na výměnu některých označníků zastávek a další technologie požadované městem.

Autobusy budou jezdit na CNG, vybudování čerpací stanice ve spolupráci s městem zajišťuje Transdev, podle Radima Nováka má zajištěno i případné náhradní řešení. Ekologické autobusy jsou v souladu se strategií Trenčína jako zeleného města.

Pokud se týká personálu, společnost se bude snažit navázat spolupráci se současným dopravcem a nabídnout zaměstnancům takové podmínky, aby je oslovily, a přidali se k Transdev a dál ve své práci pokračovali.

Po Nitře a Trenčínu se Transdev dál plánuje na Slovensku v regionální i městské dopravě rozvíjet. Jako globální společnost pro mobilitu vstoupila na český trh v roce 2018 a kromě regionální dopravy provozuje MHD v Havířově, Frýdku-Místku a Karviné. Zaměřuje se hlavně na ekologický provoz na CNG, v ČR má největší flotilu autobusů s tímto pohonem.

Přenos z tiskové konference zde:




V Trenčíně vyjede 43 nových autobusů na CNG
Primátor města Richard Rybníček a generální ředitel Transdev pro ČR a SR Radim Novák podepsali smlouvu na provozování autobusové dopravy 16. února 2022.
V Trenčíně vyjede 43 nových autobusů na CNG
Vzhled nových autobusů představil primátor Trenčína na tiskové konferenci. Značka autobusů není definitivní, Transdev jedná se dvěma výrobci. Do Nitry koupil 80 vozů od SOR Libchavy. Zdroj město Trenčín
V Trenčíně vyjede 43 nových autobusů na CNG