V příměstských autobusech v Bratislavském kraji od zítra zdarma

V lednu 2022 bude v příměstských autobusech Arriva Mobility Solutions zavedena bezplatná doprava pro všechny cestující. Financována bude z pokuty, kterou Arriva dostala za výpadky v provozu.
Reklama
V lednu 2022 bude v příměstských autobusech Arriva Mobility Solutions zavedena bezplatná doprava pro všechny cestující. Financována bude z pokuty, kterou Arriva dostala za výpadky v provozu.
V Bratislavském kraji platí v lednu bezplatná doprava pro všechny cestující. Financována bude z pokuty, kterou Bratislavský kraj (BSK) udělil společnosti ARRIVA Mobility Solutions za výpadek spojů. Ty nový dopravce nedokázal od svého nástupu v polovině listopadu zajistit na minimální úrovni 95%.

Za každý den, kdy dopravce nedokázal zajistit obslužnost náleží BSK smluvní pokuta ve výši 30 tisíc Eur. Za měsíc provozu je to 930 tisíc eur. Přibližně v této částce bude také výpadek tržeb za měsíc leden, který vznikne přepravou zdarma.

V lednu 2022 bude v autobusech Arriva Mobility Solutions zavedena bezplatná doprava pro všechny cestující. V příměstských autobusech zároveň nebude ve stanoveném období probíhat kontrola platnosti jízdenek. Bezplatná doprava se dotkne jen příměstské autobusové dopravy.

U ostatních dopravců v rámci Integrovaného dopravního systému v Bratislavském kraji musí mít cestující zakoupenou jízdenku. Týká se to městské hromadné dopravy v Bratislavě a vlaků Železniční společnosti Slovenska.

Pravidelným cestujícím, kteří měli nebo mají platnou předplatnou jízdenku s alespoň jednou regionální zónou od 15.11.2021 do 31.01.2022 bude po realizaci technických úprav automaticky vygenerován předplatní jízdní doklad. Podmínkou je zakoupení další předplatní jízdenky po spuštění akce, kterou plánuje BID na jaře roku 2022. Akce se netýká cestujících, kteří jsou držiteli jízdenky pouze pro zóny 100+101.

Měsíc zdarma budou mít majitelé 30 a 90-denní předplatné jízdenky. Cestující, kteří si zakoupili roční kupon získají dokonce až dvouměsíční bonus.

Aktuálně s pohybuje zajištění obslužnosti kraje na úrovni 94 – 95%, což souvisí se zavedením posíleného víkendového režimu, který platí od 20. 12. 2021 do 9. 1. 2022.


Bratislavský kraj