V Praze jezdí první tramvaj v novém kabátu Pražské integrované dopravy
V novém barevném designu PID jezdí od září 2020 autobus SOR NB12, 19. května se přidala tramvaj 14T

Po autobusu dopravního podniku SOR NB12 dostala nové barvy tramvaj Škoda 14T. S novým barevným schématem PID vyjedou autobusy Solaris a elektrobusy Škoda.
Po autobusu dopravního podniku SOR NB12 dostala nové barvy tramvaj Škoda 14T. S novým barevným schématem PID vyjedou autobusy Solaris a elektrobusy Škoda.
Do pražských ulic vyjela 19. května 2021 kloubová nízkopodlažní tramvaj Škoda 14T ev. č. 9121, která je jako první opatřena novým barevným řešením podle výsledků soutěže na novou vizuální identitu Pražské integrované dopravy. Po testovacím autobusu Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) SOR NB12 ev. č. 3694, který v novém nátěru vyjel v loňském roce, si mohou cestující sami vyzkoušet, jak nová jednotná podoba vozidel Pražské integrované dopravy vypadá.

Podle vítězného návrhu nové podoby Pražské integrované dopravy od studia superlative.works tvořeného designéry Petrem Štěpánem, Bohumilem Vašákem a Mikulášem Macháčkem je nyní v plánu postupně změnit a sjednotit vizuální styl nejen dopravních prostředků v Praze a Středočeském kraji, ale také upravit stávající logo PID a s tím související prvky pro cestující.

Po autobusu vyjela po modernizaci do pražských ulic také první tramvaj 14T v novém designu Pražské integrované dopravy. Všechny nové vozy PID budou mít do budoucna novou tvář: moderní barevné řešení, díky kterému snadno každý rozpozná dopravní prostředky, kde platí Lítačka. Jednotná podoba má vyzdvihnout hlavní přínos integrované dopravy, což je možnost cestovat napříč Prahou i regionem na jednu jízdenku bez ohledu na druh dopravy či dopravce. Postupně bude podoba každého autobusu, tramvaje, vlaku nebo metra neodmyslitelně patřit k jedné značce - té naší, pro kterou dopravci jezdí,“ uvádí náměstek pražského primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Jsme rádi, že nová vizuální identita PID ožívá i na tramvajích. Věříme, že její aplikace napříč dopravními prostředky do budoucna zjednoduší cestování mezi Prahou a Středočeským krajem,“ říká Petr Štěpán ze studia superlative.works. Autoři návrhu byli nominováni na ocenění Czech Grand Design v kategorii Grafický designér roku, kde se umístili na třetím místě.  

Praha a Středočeský kraj nyní připravují schválení nového grafického manuálu, který se stane závazným pro celý společný integrovaný dopravní systém Prahy a Středočeského kraje. „Kromě jednotného vzhledu vozidel MHD, příměstských a regionálních autobusů i vlaků řeší tento projekt též změnu loga PID i dalších návazných jednotících prvků. Základní manuál budeme po jeho schválení dále rozpracovávat pro cca 60 jednotlivých typů vozidel, která se v celé integrované dopravě pohybují,“ doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík.

Nový design také myslí na vozíčkáře a rodiče s kočárky. Navádění bude mnohem více uživatelsky příjemné a přehledné. Místo malých samolepek u dveří se lidé budou orientovat podle výrazného navádění. "Jsem rád, že v rámci soutěže pro finální návrh od studia superlative.works nakonec společně hlasovala Praha i Středočeský kraj. Našli jsme shodu – a co je u nové vizuální identity důležitější?“ dodává Adam Scheinherr.

Nové jednotné barevné řešení vozidel bude aplikováno pouze na nově pořizované vozy nebo tam, kde by stejně musel být aplikován nový nátěr nebo polep. Nové barevné schéma PID ponese také nejbližší dodávka nových elektrobusů Škoda a autobusů Solaris pro DPP.

Jsem rád, že se u nové jednotné vizuální identity dopravních prostředků PID podařilo najít rovnováhu mezi výtvarným pojetím a praktičností z pohledu údržby vozidel s důrazem na minimalizaci vícenákladů, např. při vyměňování jednotlivých dílů. Jednotné barvy PID ponesou už všechna nově nakupovaná vozidla DPP. Letos to bude 20 midibusů+ značky Solaris a první elektrobus Škoda E’City, příští rok zbytek elektrobusů, a také první nové trolejbusy. Stávající vozidla budeme převádět do nové barevnosti pouze v případě celkové opravy vozidla s nutností jeho přelakování. Vzhledem k velikosti, průměrnému stáří a životnosti vozového parku DPP se nová identita bude na vozidlech DPP objevovat postupně. U autobusů předpokládáme obměnu zhruba za 10 let, u tramvají nebo souprav metra to bude trvat ještě déle,“ říká Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP. „Tramvaj 14T ev. č. 9121 jsme pro převlečení do nových barev PID nevybrali náhodně. Na tomto vozidle jsme plánovali tzv. malou modernizaci, v rámci které se kompletně odstrojuje interiér. Tyto tramvaje pak odlišujeme novým celopolepem od těch, u kterých modernizace ještě neproběhla. Navíc lak na některých částech karoserie byl poškozen a plánovali jsme jeho obnovu. Proto je přední a zadní čelo tramvaje přelakováno do nové identity, zatímco pro zbytek karoserie jsme využili celopolep. Jinými slovy, přebarvení tramvaje do nové identity PID nestálo DPP ani korunu navíc. Její domovskou vozovnou, ostatně jako pro všechny tramvaje 14T, budou Kobylisy. Ještě dnes se touto tramvají mohou svézt cestující na lince 17. V dalších dnech se s ní nejčastěji setkají kromě 17 také na linkách 3, 8 a 10.“

Kde se tramvaj 14T v nových barvách aktuálně pohybuje je možné zjistit v Mapách spojů PID, při zadání čísla vozu 9121 se zobrazí poloha tramvaje včetně konkrétní linky a pořadí.




V Praze jezdí první tramvaj v novém kabátu Pražské integrované dopravy
Do pražských ulic vyjela tramvaj 14T v novém barevném provedení PID 19. května 2021. Foto ROPID
V Praze jezdí první tramvaj v novém kabátu Pražské integrované dopravy