V Pardubickém kraji by mohly jezdit poptávkové autobusy
Dopravní služba CITYA jezdí na vyžádání a cesty mohou být sdílené s ostatními, kteří jedou zrovna stejným směrem. Šestimístné minivany na objednání jezdí ve středočeských Řčanech a okolních obcích. Foto CITYA

Na méně vytížených trasách by mohly autobusy jezdit podle aktuálního zájmu cestujících. K modelaci dopravních linek Kraj poskytne tři oblasti, kde už teď chybí řidiči.
Reklama
Na méně vytížených trasách by mohly autobusy jezdit podle aktuálního zájmu cestujících. K modelaci dopravních linek Kraj poskytne tři oblasti, kde už teď chybí řidiči.
Poptávkové autobusy jsou menší než klasické autobusy, a mají i menší spotřebu. Navíc reagují na aktuální zájem cestujících a nemusejí tak nutně objíždět celou trasu. Což znamená nejen úsporu, ale také zajištění autobusové dopravy v místech, kde se ekonomicky výrazně nevyplatí provozovat klasickou linkovou autobusovou dopravu.

Jednal jsem se společností CITYA a uvažuji o tom, že bychom jejich služby využili jako doplnění autobusové dopravy v určitých regionech Pardubického kraje,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu Michal Kortyš. CITYA je brněnská firma, která v Říčanech v létě na měsíc zkušebně zdarma spustila sdílené nízkoemisní minivany. Ty se řídí aplikací s algoritmem, který vybírá zastávky i trasu co nejúsporněji, a do budoucna by měly být plně elektrické. Funguje na základě jednoduché mobilní aplikace. „Pardubický kraj poskytne tři oblasti k modelaci dopravních linek tam, kde už teď chybí kapacity, nebo je linka málo využita cestujícími meziměstskou dopravou. Dopravcům to může ušetřit řidiče, které tak bude možné nasadit na více frekventované spoje,“ řekl Kortyš.

Autobusoví dopravci, kteří zajišťují dopravní obslužnost v Pardubickém kraji, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem řidičů. Během letních měsíců v době výluk na železnici byl problém ještě větší, protože řidiči a společnosti dávali přednost jízdám na výlukových trasách. „Další problémy byly s odchodem některých šoférů do důchodu a v tuto chvíli začal opět řádit covid, což doléhá na všechny kraje. Řidiči z Ukrajiny měli navíc kvůli válce omezené vydávání řidičských licencí. Nové jízdní řády vstoupily v platnost na počátku září a další větší úpravy se budou dělat v prosinci. Během tohoto období dojde i k dílčím změnám na základě požadavků cestujících a starostů,“ dodal Kortyš.

Podle tiskové zprávy vydané Krajem se autobusoví dopravci v Pardubickém kraji dlouhodobě potýkají s nedostatkem řidičů. Od 12. června, kdy v regionu vyjeli noví dopravci (ARRIVA autobusy, CAR-TOUR, ZDAR, Umbrella Coach & Buses a BusLine Pardubicko) má však problémy hlavně společnost BusLine, která neodjela stovky spojů. S přepravou cestujících naopak pomáhal například ICOM transport, který dříve v kraji dopravní obslužnost zajišťoval.

K 1. září došlo ke změnám jízdních řádů právě z důvodu nedostatku řidičů BusLine Pardubicko. K výpadku spojů docházelo v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy. Spoje se pro každý den z části měnily a cestující neměli jistotu dopravního spojení. Z těchto důvodů se Kraj rozhodl nevyhovují stav napravit a to snížením počtu dopravních spojení. K dalším změnám bude podle vyjádření náměstka hejtmana docházet zřejmě průběžně.

V Pardubickém kraji by mohly jezdit poptávkové autobusy
Na Jevíčsku, Litomyšlsku, Lanškrounsku a Orlickoústecku zajišťuje BusLine Pardubicko dopravní obslužnost od 12. června 2022. Foto BusLine