V listopadu opět vyjedou vozy MHD ozdobené kníry
S knírem jezdil po Americké třídě v Plzni v roce i trolejbus Škoda 26 Tr. Letos akce pokračuje už počtvrté.

V jedenácti městech budou celý listopad tramvaje, autobusy a trolejbusy kníraté. Sdružení dopravních podniků podpoři akci Movember zaměřenou na zdraví mužů.
V jedenácti městech budou celý listopad tramvaje, autobusy a trolejbusy kníraté. Sdružení dopravních podniků podpoři akci Movember zaměřenou na zdraví mužů.
Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) se už počtvrté spojilo s nadačním fondem Muži proti rakovině, který je organizátorem akce Movember v České republice. Tramvaje, trolejbusy a autobusy v jedenácti českých městech budou celý listopad jezdit s nalepenými kníry na čele vozu. Dopravní podniky budou o akci informovat například na letácích ve vozech nebo prostřednictvím svých sociálních sítí. Cílem je upozornit na důležitost prevence v oblasti mužského zdraví.

Vozy městské veřejné dopravy potkává denně spousta lidí, navíc ty kníraté opravdu zaujmou. Proto si myslím, že osvětu touto formou můžeme šířit ve velkém, a podpořit tak projekt, který má opravdu smysl. V boji s rakovinou je nejdůležitější prevence a včasný záchyt nemoci a díky nadačnímu fondu Muži proti rakovině se propagace tohoto tématu dostává do povědomí široké veřejnosti,“ řekl předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Spolupráce mezi organizátory akce Movember a SDP ČR začala v roce 2018, kdy vyjely kníraté vozy do ulic poprvé. Nalepené kníry na vozech mají velký úspěch jak u cestujících, tak u řidiček a řidičů. V letošním roce se zapojilo jedenáct dopravních podniků, každý z nich má pro propagaci individuální možnosti a kanály. Všechny své vozy vybaví kníry například v Karlových Varech, Pardubicích nebo v Plzni. S kampaní se cestující setkají taky v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Praze nebo v Ústí nad Labem.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou připravil opět soutěž o tři nejhezčí zaměstnanecké kníry, výherci dostanou voucher na večeři. Soutěž není omezena jen na řidiče, v minulosti se přihlásily taměstnankyně, které se vyfotily s kníry papírovými.

V Ostravě polepíme knírem 39 nových tramvají Stadler, Movemberu bude věnována samostatná stránka na našem webu a informovat budeme samozřejmě i na sociálních sítích. Navíc vyhlásíme stejně jako v loňském roce oblíbenou soutěž o nejlepší knír,“ uvádí tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová.

Do osvětové kampaně se zapojuje řada zemí, Česká republika prostřednictvím Nadačního fondu Muži proti rakovině, který se od svého vzniku v roce 2012 snaží zlepšit povědomí o nutnosti preventivních prohlídek mužských pohlavních orgánů. Nadační fond Muži proti rakovině podporuje výzkumné projekty a rozvoj léčby urologických nádorů, šíří osvětu v této oblasti a pomáhá získat finanční zdroje na nákupy přístrojového vybavení pro léčbu onkologických pacientů. Rakovina prostaty je přitom jedním z nejvíce asymptomatických druhů rakovin.