V hrabství West Midlands v Anglii budou provozovat největší flotilu vodíkových autobusů
20 dvoupodlažních autobusů Wrightbus s palivovými články v Birminghamu. Foto: National Express West Midlands

Nové financování od státu podpoří nákup 124 autobusů s palivovými články pro region ve střední části Anglie.
Nové financování od státu podpoří nákup 124 autobusů s palivovými články pro region ve střední části Anglie.
Dosud největší flotila autobusů s palivovými články ve Spojeném Království a zřejmě i v Evropě bude do tří let v provozu v hrabství West Midlands s městy Coventry, Birmingham a Wolverhampton. K současným 20 autobusům s palivovým články region objedná 124 nových autobusů poté, co získal státní podporu 30 milionů liber (cca 884 milionů korun) od ministerstva dopravy. Transport for West Midlands (TfWM) uvedl, že flotila je součástí ekologické dopravní revoluce v regionu, která podporuje její cíle v oblasti změny klimatu #WM2041. Mimo jiné bude na zcela nové lince BRT jezdit 24 kloubových autobusů s pohonem na vodík mezi městy Walsall, Birmingham a Solihull. Autobusy s palivovými články vypouštějí pouze vodní páru a jsou poháněny zeleným vodíkem vyrobeným z obnovitelných zdrojů.

Dnes je v regionu 20 dvoupatrových vozů poháněných palivovými články, které zakoupilo město Birmingham a provozuje je velká společnost National Express. Z nových autobusů na palivové články bude 24 kloubových autobusů s konstrukcí BRT a budou uvedeny do provozu na zcela nové lince BRT mezi třemi městy - Walsall, Birmingham a Solihull.

West Midlands má ambiciózní program elektrifikace pro autobusovou dopravu. Loni dostal státní podporu 50 milionů liber na plnou elektrifikaci autobusové dopravy ve městě Coventry, které má téměř 400 000 obyvatel. Do roku 2025 bude veškerá autobusová doprava ve městě, zhruba 300 autobusů, elektrická.

Státní podpora pro West Midlands je součástí závazku vlády Spojeného království přejít na bezemisní autobusovou dopravu. Celkem 4 000 autobusů v Anglii nahradí bezemisní autobusy - na baterie a palivové články.

Vláda Spojeného království minulý týden také rozhodla o další dotaci v celkové výši 198,33 milionu liber na podporu dvanácti okresů a měst v zemi. Mělo by se pořídit 943 autobusů a infrastruktura. Vláda plní svůj závazek financovat celkem 4 000 autobusů s nulovými emisemi po celé zemi – což premiér slíbil v roce 2020.