V Českých Budějovicích se v MHD svezete na virtuální jízdenku
Nové validátory CVT45 do všech vozů MHD v Českých Budějovicích dodává Mikroelektronika. Foto DPMCB

Od 13. prosince si cestující ve všech prostředcích městské dopravy mohou zakoupit jízdenku platební kartou ve voze, zatím ve zkušebním provozu. Nové odbavovací zařízení dodala Mikroelektronika.

Reklama

Od 13. prosince si cestující ve všech prostředcích městské dopravy mohou zakoupit jízdenku platební kartou ve voze, zatím ve zkušebním provozu. Nové odbavovací zařízení dodala Mikroelektronika.

Od pondělí 13. prosince si jízdenku pro městskou hromadnou dopravu v Českých Budějovicích můžete koupit bezkontaktně platební kartou přímo ve voze. Prozatím do poloviny ledna v testovacím režimu.  

Dopravní podnik města České Budějovic (DPMCB) spustil v pondělí 13. prosince 2021 možnost pořízení jízdného na odbavovacích zařízeních ve vozech městské hromadné dopravy. Nová zařízení dodala společnosti Mikroelektronika. Jedná se o celkem 308 Ks karetních validátorů CVT45 pro akceptaci  bezkontaktních bankovních karet a označovače jízdenek jehličkovou tiskárnou. Součástí je BackOffice pro správu odbavovacího systému a vybavení předprodejů, tarifní jádro pro výpočet jízdného (nákup jízdenek pro držitele karet bezkontakních platebních karet, nákup jízdenek pro spolucestující, odbavení na časový kupón) a také e-shop. Akceptační bankou je ČSOB.

Platbu na nových odbavovacích zařízeních bude možné provést elektronickou kartou, a to i prostřednictvím mobilních telefonů, hodinek nebo dalších zařízení, které mají cestující se svou platební kartou spárované. Tato zařízení nebo karty budou sloužit jako identifikátor při přepravní kontrole, při platbě ve voze tedy cestující nebude mít žádnou papírovou jízdenku.

I přesto, že se jedná o zkušební provoz, cestujícím jsou během prosince veškeré funkce spojené s platbami kartou dostupné. Zákazníci DPMCB, kteří virtuální jízdenky pro jízdu MHD zakoupí, tak budou standardně podléhat i přepravní kontrole. Tu budou revizoři provádět sejmutím informací z konkrétního identifikátoru (platební karty, mobilu, hodinek atp.), který cestující při zakoupení jízdného přiloží k odbavovacímu zařízení. K tomu budou využívat speciální revizorskou aplikaci. Důležité je, aby se cestující prokázal revizorovi vždy tím identifikátorem, kterým jízdenku zaplatil. Tedy při platbě hodinkami musí přiložit ke kontrole hodinky, při platbě kartou musí přiložit kartu.

Na rozdíl od dosud existujících typů elektronických jízdenek virtuální jízdenky cestujícím umožní zakoupit jízdenku bezprostředně po nástupu do vozu. U SMS jízdenek a Sejf jízdenek je proces opačný – cestující musí mít přijatou jízdenku ještě předtím, než do vozu vstoupí.

Koupě virtuální jízdenky je možná pouze bezkontaktně, tedy přiložením identifikátoru k symbolu bezkontaktní platby těsně pod obrazovkou „Cestující proto žádáme, aby se nepokoušeli o platby prostřednictvím vložení karty. Otvor ve spodní části odbavovacího zařízení slouží pouze k označení jednorázových papírových jízdenek, které zůstanou i nadále zachovány,“ upozorňuje mluvčí DPMCB Barbora Smudková.

Po nákupu virtuální jízdenky se cestujícímu zobrazí informace o platné jízdence. Ty zařízení dále netiskne, informace o jízdence zůstávají pouze v podobě elektronického záznamu v prostředí odbavovacího systému. Kontrolu platnosti zakoupené jízdenky kdykoli v průběhu jízdy můžete provést stisknutím volby Informace o kartě na odbavovacím zařízení a opětovným přiložením karty. Na obrazovce se vám zobrazí počet vašich platných jízdenek, stejně jako doba jejich platnosti nebo druh jízdného. Tyto informace si v reálném čase předávají odbavovací zařízení ve všech vozidlech MHD, i po přestupu se tak vaše jízdenka v systému objeví. I po změně linky si je tak můžete prostřednictvím volby Informace o kartě zkontrolovat.

Odbavovací zařízení ve vozech umožňují zakoupení všech typů jednotlivých jízdenek včetně zlevněných, rodinných, školních, nebo těch na 24 nebo 168 hodin. Při cestování ve větší skupině můžete zakoupit jízdenky každý zvlášť nebo i hromadně přidáním požadovaného počtu jízdenek. Jak konkrétně při nákupu, zobrazování informací o jízdenkách nebo při přepravní kontrole s novým typem jízdenek postupovat, zjistíte níže.

Spolu s novým způsobem odbavení cestujících Dopravní podnik spustí i další části projektu „Rozvoj prvků telematiky pro zvýšení kvality a atraktivity služeb MHD v Českých Budějovicích“ (tzv. RPT), který zastřešuje AŽD Praha, jeho součástí je i nový odbavovací systém.  Tento zásadní projekt Dopravního podniku je spolufinancován z fondů EU. Ve vozech MHD byla v rámci RPT dodavatelem vyměněna např. palubní zařízení a digitální radiostanice. Nové technologie dopřejí pasažérům v českobudějovické MHD ještě pohodlnější a spolehlivější jízdu. Systém RPT totiž kromě nákupu jízdenek ve vozech umožní efektivnější řízení městské hromadné dopravy, zlepšení služeb a informovanosti cestujících, nebo také připojení na WiFi ve všech vozech MHD.