V Bratislavě vyjedou nové minibusy
Minibusy Rošero First FCLEI pro 32 cestujících. Foto DPB

K novým autobusům Solaris Urbino 18 přibudou ještě v prosinci čtyři malí bratři, nízkopodlažní minibusy Rošero First FCLEI.
K novým autobusům Solaris Urbino 18 přibudou ještě v prosinci čtyři malí bratři, nízkopodlažní minibusy Rošero First FCLEI.
Dopravní podnik Bratislava (DPB) nové minibusy nasadí na linky do kopcovitých částí Bratislavy, kde nahradí starší 12-leté vozidla. Minibusy se postupně zařadí na linky s nižším poptávkou cestujících, například na linku 147 a po úpravě průjezdnosti komunikaci, resp. trasy, i na linku 44.

Minibusy Rošero First FCLEI jsou dlouhé téměř 8 metrů a oproti starším vozům mají vyšší kapacitu. Přepraví najednou 32 cestujících, z toho 14 na pohodlných, koženkových sedadlech v červeném a modrém provedení. Modré jsou určeny prioritně pro cestující se sníženou pohyblivostí. Nástup a výstup cestujících do vozidel bude zajišťován předními dveřmi s nízkopodažním prostorem i pro kočárek nebo cestující s omezenou možností pohybu.

Každé vozidlo je vybaveno výkonnou klimatizací, kamerovým systémem, LED světly, Wi-Fi a USB nabíječkami. "K 11 novým autobusům, které jezdí na letiště a jsou nejmodernějšími v daném segmentu a v dané třídě, přibyly jejich nejmenší bratři", řekl předseda představenstva DPB  Martin Rybanský. Nové autobusy nabídnou cestujícím přehledné zobrazování informací prostřednictvím vnějších informačních tabulí, vnitřního LCD displeje umístěného v přední části vozu a informací o MHD umístěných v interiéru vozidel, které jak do minibusů, tak i do osmnáctimetrových autobusů dodala BUSE. Odbavovací systém bude připraven na platbu bankovní kartou a také např. na hlášení linky a směru pro nevidomé cestující. Důležitým technickým parametrem byla šířka vozidla a jeho zadní nájezdový úhel, aby bylo vozidlo schopno překonat komplikovaný průjezd úzkými silnicemi a zvládnout i kopcovité terény.

Minibusy jsou pohodlné i pro řidiče dopravního podniku. Kabina je od prostoru cestujících oddělena skleněnou přepážkou, nabízí moderní design a komfort, pohodlné sedadlo, ergonomicky uspořádané ovládací prvky, chladící box a dostatečně velký prostor pro uložení osobních věcí. Vozidla vynikají i moderním vzhledem, jsou v červené barvě v kombinaci s černou, která lemuje determální, zatmavená okna. Interiér vozidla je laděný ve třech barevných šedých odstínech a je doplněn nerezovým provedením zadržovacích tyčí a madel, spolu s barevným provedením sedadel tak interiér vozu působí kompaktně, příjemně a přehledně.



DPB