Turisté v Belgii pojedou autonomně
V lokalitě Terhills v Belgii vznikla v původním místě průmyslové těžby a lomu štěrku rozsáhlá rekreační oblast. Návštěvníky mezi jednotlivými atrakcemi převezou autonomní shuttle busy. Foto LRM

V evropském výběrovém řízení na zajištění kyvadlové dopravy v turistické destinaci Terhills v Belgii zvítězila společnost EasyMile.

V evropském výběrovém řízení na zajištění kyvadlové dopravy v turistické destinaci Terhills v Belgii zvítězila společnost EasyMile.

Francouzský výrobce autonomních vozidel prošel důkladným technickým, finančním a právním posouzením a poskytne flotilu autonomních shuttle busů v hodnotě 4 miliony EUR. Kyvadlová doprava bude v rekreační oblasti jezdit 7 dní v týdnu po dobu až 10 let.

Služba zahrnuje kompletní přepravní systém s autonomními vozidly na úrovni 4 (autonomní řízení zcela bez zásahu lidského faktoru).

Kyvadlová doprava bude pokrývat 2,5 km dlouhou trasu spojující atrakce u hotelu Terhills, resort Terhills a budoucí most pro pěší a cyklisty přes Velké jezero. Zpočátku pojedou 8 hodin denně, čekací doba pro cestující na jednotlivých zastávkách je maximálně 10 minut, během špiček bude každá zastávka obsluhována každé 4 minuty. Pro chytré rezervace a správu vozového parku bude využívána aplikace Ush. Jedná se o belgickou společnost, která patří do start-upu Lab Box, za kterým stojí D'Ieteren Automotive. Ta je součástí všech nasazení autonomních shuttle busů na veřejných komunikací v zemi.

Flotila bez řidiče splňuje potřebu efektivní mobility, nahradí současný elektrobus e-Atak, který není dostatečně využíván. O provozu budou shromažďována data a zpětná vazba od uživatelů. Podle očekávání má být provoz konkurenceschopný s klasickým autobusem s posádkou. Zhruba v létě 2023 se rozhodne o finálním způsobu dopravního systému na období 10 let.

Rekreační plocha Terhills vznikla na bývalém těžebním místě Eisden v regionu Euregio na okraji jediného národního parku Hoge Kempen v Belgii. Plocha přibližně 365 hektarů se vyznačuje bujnou faunou a flórou, vodními toky a jedinečnými památkami ze zelených výsypek. Návštěva rozsáhlého areálu má být pro návštěvníky co nejpohodlnější. Nabídka chytré mobility již zahrnuje elektrické čluny, elektrické schody, elektrické čluny, elektrokola a elektrické golfové vozíky. Investiční společnost LRM, která má na starosti přeměnu lokality na jedinečnou turistickou destinaci, považuje vozidla bez řidiče za „třešničku na dortu“.