Transdev Morava bude provozovat MHD v Nitře
Všechny autobusy budou ve světle modré barvě města Nitra. Foto Marek Hattas

Od 1. ledna 2022 po dobu nejméně deseti let bude zajišťovat městskou dopravu v Nitře společnost Transdev Morava. Město očekává výrazné zlepšení kvality. 
Od 1. ledna 2022 po dobu nejméně deseti let bude zajišťovat městskou dopravu v Nitře společnost Transdev Morava. Město očekává výrazné zlepšení kvality. 
Primátor města Nitra ve středu 5. května podepsal smlouvu se společností Transdev Morava, která bude od 1. ledna 2022 v krajském městě zajišťovat městskou hromadnou dopravu. Nahradí dosavadního dopravce, společnost Arriva, které na konci roku 2021 skončí smlouva.

Radnice vyhlásila veřejnou soutěž na provozovatele MHD v hodnotě téměř 130 milionů Eur v srpnu 2020. Do tendru se přihlásili tři uchazeči, ze kterých výběrová komise vybrala nejvýhodnější nabídku společnosti Transdev Morava (9 881 136,30 Eur za rok), dalšími uchazeči byly Arriva Nitra a ČSAD Hodonín. Proti výsledku hodnocení byly podané námitky, které však byly zamítnuty.

Společnost Transdev Morava bude podle smlouvy zajišťovat MHD v Nitře po dobu deseti let s opcí na další tři roky. Nitranský primátor očekává, že cestování ve městě se od roku 2022 výrazně zkvalitní. "Dnes jsme podepsali historickou smlouvu. Jde o největší zakázku v dějinách našeho města, která nám přinese kvalitnější veřejnou dopravu. Autobusy budou v barvách města Nitra, tedy bílo-modré a bez reklam. Cestující budou nastupovat do nízkopodlažních vozidel, které budou klimatizované, což už déle požadovali obyvatelé našeho města. V autobusech bude WiFi, LCD informační monitory a také kamery, takže cestování v nich bude bezpečnější. Autobusy budou nové, takže pocit z cestování bude zcela jiný než teď," uvedl Marek Hattas, primátor Nitry. Podle města je jedinečné, že Nitra dokázala uspořádat soutěž s více než jedním uchazečem jako první město na Slovensku. Transdev Morava podal nabídku společně s TD Transport Bratislava. V tendru nabídly pro provoz autobusy SOR Libchavy (stejně jako ostatní uchazeči). Pro provoz v Nitře zakoupí 80 nových autobusů různých typů a investuje 20 milionů Eur.

Řidiče autobusů plánuje nový provozovatel MHD převzít od současného dopravce Arriva Nitra. "Čekali jsme na formální podpis smlouvy a v tomto okamžiku začnou jednání s Arrivou. Plánujeme je vyzvat a spolupracovat na převodu práv a povinností zaměstnanců, kteří jsou zařazeni na městskou dopravu. Máme zájem zaměstnance převzít a garantovat jim podmínky, které momentálně mají. Celkově budeme potřebovat 150 až 160 řidičů," uvedl Radim Novák, jednatel Transdev Morava.

Město musí vyřešit i převod čipových karet cestujících. Nový platební systém s platbami kartou, mobilem nebo jiným chytrým zařízením, by mohl přinést i platby za parkování, na koupališti nebo na sportovištích, které jsou ve správě města.

Služby nitranské MHD v současnosti využívá i pět okolních obcí. Ty podle primátora souhlasí se spoluprací i s novým dopravcem.

Nitra je s více než 78 tisíci obyvateli páté největší město na Slovensku. Na 28 linkách je v provozu přibližně 80 vozidel.


Transdev Morava bude provozovat MHD v Nitře
Smlouva na zajišťování MHD v Nitře byla podepsána 5. května 2021. Foto město Nitra
Transdev Morava bude provozovat MHD v Nitře
Transdev Morava bude provozovat MHD v Nitře
Autobusy budou nízkopodlažní, vybavené klimatizací, WiFi, LCD panely a odbavovacím zařízením s možností platbou kartou. Foto Marek Hattas