Tradičně kolem Vánoc vyjíždí do hor skibusy
Skibus BusLine v Harrachově. Foto BusLine

Speciálními linkami se dostanete za lyžováním a na běžky na Šumavu, na Lipno, do Krkonoš, Orlických hor, do Beskyd nebo Jeseníků.
Speciálními linkami se dostanete za lyžováním a na běžky na Šumavu, na Lipno, do Krkonoš, Orlických hor, do Beskyd nebo Jeseníků.
I v letošní zimní turistické provozuje Z-Group bus, divize ČSAD autobusy Plzeň, skibus pro město Železná Ruda v západní části Šumavy. Bezplatná autobusová linka č. 430990 Železná Ruda,Hojsova Stráž-Železná Ruda-Čachrov,Gerlova Huť je určena především pro návštěvníky lyžařského střediska Železná Ruda. Propojuje jednotlivé areály pro sjezdové lyžování, ale také místa ubytování nebo běžecké trasy. Oblíbená je také mezi obyvateli města.

ČSAD autobusy Plzeň nasadí na linku nízkopodlažní autobus s velkou vnitřní plošinou, takže pasažéři budou mít pohodlný nástup i v lyžařském vybavení a zároveň v klidu přepraví nejrůznější zimní náčiní.

Pravidelné skibusy vyjedou od 25. prosince také do Skiareálu Klínovec. Nabídnou nově přímé spojení mezi skiareály Klínovec a Fichtelberg.

Zimní linky, kterými lze přepravovat lyže, snowboardy a další zimní vybavení vyjely také v Jihočeském kraji. Provozují je GW BUS, ČSAD AUTOBUSY České Budějovice (Busem) a COMETT Plus. Dostanete se téměř do všech zimní turistice zaslíbených destinací jako je Lipno, Šumava a Novohradské hory.

Z nejrůznějších míst naší republiky se skibusy můžete svézt i do Krkonoš. Fungují v rámci jednotlivých středisek i mezi nimi. Ušetří potíže s parkováním a umožní lyžovat na více sjezdovkách v jednom dni.

Hromadnou dopravou se dá dopravit z řady měst Královéhradeckého a Pardubického kraje do lyžařských středisek a na běžkařské stopy do Orlických hor. Tradičně skibus vypravuje Dopravní podnik města Hradce Králové do skicentra v Deštné.

Chystáte-li se o vánočních prázdninách do Beskyd či Jeseníků, shuttle busy TU-BUS vás vyvezou od záchytných parkovišť. Ušetříte nervy i přírodu.

Linka č. 10 skibus Dopravního podniku města Ústí nad Labem je v provozu v sobotu, v neděli a ve svátky na trase Ústí nad Labem Divadlo – Lipová – Telnice, žel.st. - Zadní Telnice.

A další speciální linky vyjedou po Novém roce, linky vypravované Libereckým krajem podle počasí. Skibus Arrivy mezi Jeseníkem a Loučnou nad Desnou přes Červenohorské sedlo vyjede 8. ledna a pojede stejně jako v předchozí sezoně. Zkrátka letos nepřijdou ani běžkaři na Šumavě. Tady autobusy na vybraných běžných spojích odvezou lyže a běžky ve speciálním skiboxu, který je na nich upevněn.