Switch Mobility a Chalo mají v plánu nasadit 5 000 elektrických autobusů po celé Indii
Autobusová doprava v Indii by měla v blízké budoucnosti zažít větší rozvoj, ať už s novými autobusy, tak i moderními řešeními pro nákup jízdenek, plánováním cest a získávání informací o poloze spojů. Ilustrační foto Getty Images

Autobusovy patří mezi nejpoužívanější způsob dopravy v Indii, přesto na 10 tisíc lidí připadají jen tři autobusy. Pro výrobce i dodavatele technologií je zde při přechodu na dekarbonizovanou dopravu obrovská příležitost.
Autobusovy patří mezi nejpoužívanější způsob dopravy v Indii, přesto na 10 tisíc lidí připadají jen tři autobusy. Pro výrobce i dodavatele technologií je zde při přechodu na dekarbonizovanou dopravu obrovská příležitost.
Switch Mobility (Switch“), britský výrobce se zaměřením na elektrické autobusy, dceřiná společnost indické Ashok Leyland, a Chalo, přední indická společnost v oblasti dopravních technologií, oznámily strategickou spolupráci v Indii. Dodání 5 tisíc ekologických autobusů má podpořit indické plány na dekarbonizaci veřejné dopravy.

Měnící se prostředí mobility v Indii výrazně mění způsob, jakým lidé ve městě cestují. Vzhledem k naší vizi urychlit zavádění čistých a udržitelných řešení elektrické dopravy jsme potěšeni, že můžeme spolupracovat se společností Chalo na prvním partnerství svého druhu v tomto regionu. Naším cílem je transformovat městskou mobilitu v zemi využitím silného propojení se zákazníky a provozních zkušeností Chalo a našimi elektrickými vozidly. Toto významné partnerství pro 5 000 elektrických autobusů jistě otevře přístup k cenově dostupným, pohodlným, bezproblémovým a ekologickým dopravním řešením a zároveň zlepší celkovou zkušenost zákazníků," uvedl Mahesh Babu, CEO Switch Mobility India, COO – Switch Mobility.

Mohit Dubey, spoluzakladatel a CEO, Chalo, řekl: „Autobusy tvoří 48 % denního cestování v Indii, a přesto připadají na každých 10 000 autobusů jen 3 autobusy. Rostoucí vozový park a poskytování vysoce kvalitních autobusů jsou klíčem k dosažení cíle společnosti Chalo, kterým je zlepšit cestování pro každého. V loňském roce jsme dokončili projekt přidání 1 000 nových autobusů ve třech našich městech. Jsme rádi, že můžeme spolupracovat se společností Switch v 5x větším měřítku. Cestovní zážitek v těchto autobusech bude na stejné úrovni jako ve světových městech jako je Hong Kong a Singapur. Jsme přesvědčeni, že tato spolupráce povede k budování udržitelných měst." Přes nedostatečný autobusový park utratili podle dostupných informací Indové před covidem ročně 35,5 miliardy dolarů za dojíždění autobusem.

V rámci partnerství Chalo nasadí své moderní technologie jako je Chalo App a Chalo Card, která nabídnou novinky jako je sledování autobusů prostřednictvím GPS a s tím související služby, prodej jízdenek digitálně a možnost plánování cest. Svá řešení nyní poskytuje v 11 státech Indie a 22 městech. Switch bude dodávat a podporovat údržbou 5 000 svých elektrobusů EiV 12.

Řada autobusů Switch EiV byla představena v červnu 2022 a vychází z nové řady elektrických autobusů Switch e1 pro evropské trhy. EiV ve standardní a nízkopodlažní verzi pro různé druhy aplikací jsou vybaveny novou generací modulárních baterií s lithium-iontovou NMC technologií, speciálně určené pro indický trh a klimatické podmínky. Výrobce udává dojezd až 300 km/den na jedno nabití a až 500 km/den s rychlonabíjením.


Switch Mobility a Chalo mají v plánu nasadit 5 000 elektrických autobusů po celé Indii
Switch Mobility navázala partnerství se společností Chalo pro nasazení 5 000 elektrických autobusů po celé Indii. Switch EiV 12 je dostupný ve dvou variantách – EiV 12 low floor a EiV 12 standard. Nabízí dojezd až 300 km na jedno nabití a až 500 km s duálním rychlonabíjením. Foto Switch Mobility