Sustainable Bus Awards 2022: Vítězové jsou... Solaris, Isuzu a MAN

Ceny pro udržitelné autobusy Sustainable Bus Awards 2022 dnes získaly: Solaris Urbino 15 LE Electric, Anadolu Isuzu Kendo 13 CNG a MAN Lion’s Coach.
Ceny pro udržitelné autobusy Sustainable Bus Awards 2022 dnes získaly: Solaris Urbino 15 LE Electric, Anadolu Isuzu Kendo 13 CNG a MAN Lion’s Coach.
Pátý ročník Sustainable Bus Awards má své vítěze. Solaris Urbino 15 LE Electric je bateriový elektrický autobus, který posouvá hranice e-mobility z centra města do segmentu třídy II. Isuzu Kendo 13 CNG se schopno velkého kilometrového dojezdu na meziměstských trasách s ekologickými výhodami stlačeného zemního plynu. MAN Lion's Coach zvyšuje laťku komfortu a udržitelnosti v segmentu dálkových autobusů.

Ceny Sustainable Bus Awards 2022 byly dnes 19. listopadu 2021 předány během on-line ceremoniálu pořádaného UITP a Busworld za účasti Seenior ředitele Knowledge & Innovation Umbertem Guidou a ředitelky marketingu a komunikace Busworld Inge Buytaert.

Bez veřejné dopravy nemůžeme ve městech žít. Evropské a vnitrostátní politiky poukazují na dekarbonizaci vozového parku autobusů, ačkoli již nyní pomáhá snižovat emise z dopravy. V příštích letech očekáváme v Evropě nárůst počtu registrací čistých autobusů. V roce 2020 jsme byli svědky exponenciálního růstu, 7 500 objednávek elektrických, plynových a hybridních autobusů. Je to nezastavitelný růst. Očekáváme také příchod zcela nových produktů na trh, navržených speciálně pro elektrické pohony a s využitím nových čistých materiálů a čistých průmyslových procesů.  Vidíme, že se mění i způsob vývoje a výroby vozidel,“ řekl Umberto Guida.

Vidíme, že udržitelnost je stále důležitější, a to je skvělá příležitost pro odvětví autobusové a autokarové dopravy, jako udržitelné odvětví. Myslím, že bychom měli být hlasitější a připomínat jak tvůrcům politik, tak široké veřejnosti, že jsme trvale udržitelným odvětvím,“ řekla Inge Buytaert. Při připomenutí Busworld 2023 dodala: „V pandemii jsme zjistili, že B2B akce potřebují networking a možnost osobně se vidět a dotýkat se produktů. K vylepšení budeme pro zlepšení fyzického zážitku digitální nástroje. Nyní nás hostí Sustainable Bus Awards, ale my zajistíme, aby v roce 2023 byly ceny Sustainable Bus Awards opět předány na veletrhu Busworld."

Cenu Sustainable Bus Award pro městské autobusy (kategorie ‚Urban‘) získal Solaris Urbino 15 LE Electric, představený v říjnu 2020, první e-bus v historii Solaris, který je k dispozici také ve verzi třídy II. Mezi meziměstskými autobusy byl korunován Isuzu Kendo 13 CNG. MAN Lion’s Coach je pro rok 2022 nejudržitelnějším autokarem.



Cena Sustainable Bus Award 2022 Urban: Solaris Urbino 15 LE Electric
 3nápravová architektura tohoto autobusu zlepšuje komfort a stabilitu, může být homologován pro třídu 1 a třídu 2. Je vybaven kompletním balíčkem nejnovějších bezpečnostních elektronických nástrojů spolu s monitorováním a sledováním vozového parku v reálném čase. Toto elektrické vozidlo je vybaveno 6 akumulátorovými sadami s celkovou kapacitou 470 kilowatt/hod a lze je nabíjet plug-in. Na na přání lze autobus vybavit pantografovým dobíjecím systémem. Je to první autobus vybavený středovým motorem ZF CeTrax.

Sustainable Bus Award 2022 Intercity: Isuzu Kendo 13 CNG
S kompletním bezpečnostním balíčkem a službami správy vozového parku produkuje vozidlo díky CNG motoru Cummins o výkonu 320 HP nízké emise a poskytuje stejný výkon jako dieselový ekvivalent. 81 % součástí vozidla lze recyklovat. Vyznačuje se také nejvyšší kapacitou nádrže na CNG ve své třídě. Nádrže jsou umístěny na střeše, aniž by byla omezena celková výška, prostor v zavazadlovém prostoru a velmi pěkný design vozidla.

Sustainable Bus Award 2022 Coach: MAN Lion’s Coach
Tento autokar zaujal porotu z několika důvodů. S nejdelší verzí může nabídnout prostor pro 61 cestujících s nejnižšími emisemi CO2 na cestujícího. Motor o výkonu 510 k je 100% kompatibilní s alternativními palivy, jako je HVO a bionafta. Maximální točivý moment je k dispozici při velmi nízkých otáčkách s jasnými přínosy pro celkovou efektivitu vozidla. Vozidlo je vybaveno všemi nejnovějšími nástroji pro konektivitu, jako je prediktivní údržba a správa vozového parku. Nabízí kompletní balíček infotainmentu spolu s novou generací sedačky vyrobených z recyklovaných materiálů.

Sustainable Bus Award uděluje porota složena ze zástupců časopisů ze sedmi evropských zemí: Francie, Německo, Itálie, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko, Velká Británie.


Sustainable Bus Awards 2022: Vítězové jsou... Solaris, Isuzu a MAN
Sustainable Bus Awards 2022: Vítězové jsou... Solaris, Isuzu a MAN
Sustainable Bus Awards 2022: Vítězové jsou... Solaris, Isuzu a MAN