Středočeský kraj podpoří cyklostezky 18,5 miliony Kč

Kraj přispěje obcím formou dotací na výstavbu infrastruktury primárně pro dálkové a regionální páteřní cyklotrasy. Z rekreačního sportu se stává plnohodnotný způsob dopravy do práce.
Reklama
Kraj přispěje obcím formou dotací na výstavbu infrastruktury primárně pro dálkové a regionální páteřní cyklotrasy. Z rekreačního sportu se stává plnohodnotný způsob dopravy do práce.
Středočeský kraj vyhlásil Program pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje na výstavbu cyklistické infrastruktury 12. dubna. Dotace primárně poskytne na výstavbu cyklostezek na dálkových páteřních cyklotrasách, které kraj spojují se sousedními kraji. Dále budou poskytovány dotace na cyklostezky na regionálních páteřních cyklotrasách, které procházejí několika městy, nebo vedou z území kraje do Prahy. O dotace z Programu, na nějž kraj vyčlenil 18,5 milionu Kč, mohou obce žádat od 10. 5. do 30. 7. 2021.

V oblasti dopravy máme několik zásadních cílů, a budování cyklostezek je jedním z nich. Ve veřejnosti stále převládá názor, že jízda na kole je především rekreační záležitostí, v souvislosti s rozmachem elektrokol se však doprava na kole může stát plnohodnotným způsobem dopravy do práce, především za příznivého počasí“ říká Petr Borecký, radní pro veřejnou dopravu a mobilitu: „Věřím, že i díky vypsanému programu budeme schopni dluh vůči občanům v této oblasti brzy splatit.“

Podmínkou pro poskytnutí dotací je vždy spolufinancování akce z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Evropské unie nebo ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Žádosti o dotace mohou podávat obce, města nebo jejich sdružení prostřednictvím internetu  od 10. 5. do 30. 7. 2021.  

Cyklotrasa 1: Praha – Kouřim - Kutná Hora - Čáslav - Ronov nad Doubravou
Cyklotrasa 2: Labská stezka
Cyklotrasa 3: Praha – Beroun – Plzeň
Cyklotrasa 7: Vltavská cyklistická cesta
Cyklotrasa 11: Geenways Praha – Vídeň
Cyklotrasa 17: Greenway Jizera
Cyklotrasa 19: Sázavská cyklotrasa
Cyklotrasa 39: Greenway Berounka Střela

Rok rekordních investic do rozvoje cyklistické infrastruktury čeká hlavní město. Většina z celkových 370 milionů korun půjde na 21 kilometrů nových stezek, projekční práce a studie dalšího rozvoje. Pražané se mohou těšit na novostavbu nosné konstrukce propustku na vltavské pravobřežní cyklostezce A2 k překonání Ohrobeckého potoka nebo na bezbariérové propojení ulic na Klárově pod Mánesovým mostem. Dílčí opravy, prodloužení či rozšíření čeká i cyklostezky Satalice–Vinoř nebo Staroklánovická.

Středočeský kraj podpoří cyklostezky 18,5 miliony Kč
Středočeský kraj přispěje obcím formou dotací na výstavbu infrastruktury primárně pro dálkové a regionální páteřní cyklotrasy