SOR dodá 43 městských CNG autobusů pro společnost Transdev do Trenčína

SOR Libchavy uspěla v interním výběru společnosti Transdev na dodávku nových autobusů pro městskou hromadnou dopravu ve slovenském Trenčíně.
SOR Libchavy uspěla v interním výběru společnosti Transdev na dodávku nových autobusů pro městskou hromadnou dopravu ve slovenském Trenčíně.
Výrobce z východních Čech dodá do devátého největšího slovenského města 43 autobusů, z toho 5 kloubových. Pro SOR jde v krátké době o druhý velký úspěch u Transdevu na Slovensku. V závěru loňského roku předal 80 nových autobusů do Nitry. Právě dosavadní dobré zkušenosti s provozem městských autobusů v Nitře a u dalších dopravců ze skupiny Transdev v České republice vedly nakonec k rozhodnutí vsadit i v Trenčíně na autobusy z Libchav. „Naše společnost má dlouhodobé zkušenosti s provozem linkových i městských autobusů SOR jak na naftový, elektrický, ale i plynový (CNG) pohon. V současné době dokonce dlouhodobě testujeme na Ostravsku i zcela nový linkový autobus řady ICN. Nedávné zařazení velké flotily nových autobusů do provozu v Nitře se obešlo bez větších komplikací. Také v případě zakázky pro Trenčín jsme se proto rozhodli, že vsadíme na osvědčenou techniku, abychom byli schopni v poměrně krátkém čase zajistit budoucí provoz,“ prozradil Radim Novák, jednatel společnosti Transdev pro ČR a SR.

Na základě požadavku města Trenčín budou všechny autobusy řešeny jako nízkoemisní s pohonem na stlačený zemní plyn. Zakázka v hodnotě zhruba 12 mil. € (cca 300 mil. Kč) zahrnuje dodání 38 autobusů SOR NSG 12 a 5 kloubových vozů SOR NSG 18. Autobusy mají být předány do města do konce srpna 2022, od 1. 9. 2022 přebírá Transdev provoz místní MHD. O uzavření desetilleté smlouvy mezi městem Trenčín a Transdev jsme informovali v polovině února 2022.

Autobusy budou provedeny v červeno-bílém provedení respektující barvy města, logo města Trenčína se objeví i na potazích sedadel v interiéru. Plnění autobusů zemním plynem bude realizováno na nově vybudované stanici na CNG, jejíž výstavbu zajišťuje Transdev ve spolupráci s městem. Vozidla s moderním designem a výbavou odpovídající aktuálním trendům (klimatizace salónu cestujících, USB nabíječky, informační systém atp.) mají přispět k návratu cestující zpět do MHD.

Jsme velice rádi a moc si  vážíme toho, že společnost Transdev opětovně vložila důvěru v naší společnost a budeme mít tedy příležitost se  podílet na  změně v kvalitě cestování v trenčínské MHD. Je nám ctí, že tato změna bude opět spojována právě se značkou SOR. Po Nitře tak naše městské autobusy většinově zajistí dopravní obslužnost  v dalším slovenském krajském městě,“ uvedl Filip Murgaš,  jednatel společnosti SOR Libchavy.