Solaris získal zakázku na e-busy pro Janov

Až 30 elektrických autobusů dodá Solaris zákazníkovi AMT v Janově. Přístavní italské město chce svůj vozový park nahradit elektrobusy do roku 2025.
Až 30 elektrických autobusů dodá Solaris zákazníkovi AMT v Janově. Přístavní italské město chce svůj vozový park nahradit elektrobusy do roku 2025.
Do flotily AMT (Azienda Mobilità e Trasporti SpA) v Janově brzy přibude 30 elektrických autobusů značky Solaris. Investice je součástí rozsáhlého plánu italského dopravce na plnou elektrifikaci autobusového parku města. Vozidla mají být dodána do hlavního města Ligurie v prvním čtvrtletí roku 2022. Hodnota objednávky přesahuje 15 milionů EUR.

Autobusy Solaris znají obyvatelé Janova od roku 2013. Poprvé však dodá výrobce elektrická vozidla. Půjde o Urbino 12 electric, které získalo ocenění Bus of the Year 2017.

Jsem rád, že se Janov rozhodl změnit veřejnou dopravu na Solaris. Věřím, že 30 mimořádně inovativních autobusů přiblíží město k dosažení jeho ambiciózních cílů elektrifikace autobusového parku do roku 2025. Stojí za to zdůraznit, že naše produkty získaly maximální počet bodů v technickém hodnocení tendru, což je jeden z důvodů proč se nabídka Solaris stala vítězem - navzdory silné konkurenci,“ řekl Alberto Fiore, generální ředitel Solaris Italia.

Podle informací italského magazínu AUTOBUS z července 2021 ATM neuzavřela smlouvu s prvním uchazečem - čínským Alfabus, a kontrakt tak získal druhý Solaris. Výběrového řízení se dále zúčastnili VDL, Irizar, BYD, EvoBus a Iveco.

Vozidla objednaná AMT v Janově budou vybavena bateriemi Solaris High Energy s kapacitou více než 250 kWh, které budou nabíjeny plug-in. Zásuvné konektory budou vpravo i vlevo nad předním podběhem. O spolehlivou jízdu se postará centrální motor 220 kW.

Interiér pojme 24 sedících cestujících. Klimatický komfort zajistí účinná a ekologická klimatizace s tepelným čerpadlem CO2. Řidiči usnadní práci a bezpečnost jízdy zvýší místo zpětných zrcátek kamery MirrorEye, které zvětšují zorné pole, zlepšují viditelnost a díky nim je vozidlo užší a lépe se v úzkých uličkách v Janově ovládá.

Aby se zvýšila bezpečnost během pandemie koronaviru, dopravce se rozhodl pro vnitřní systém čištění vzduchu, který pomůže zastavit šíření viru. Interiér autobusu bude navíc pokryt transparentním ochranným povlakem na bázi nanotechnologií s mikroskopickými keramickými částicemi.

V současné době je více než polovina elektrických autobusů v Itálii značky Solaris, v roce 2020 měl výrobce téměř 70 procent podílu na trhu.