Solaris investoval do vybavení svého závodu v Polsku
Charging Park se rozkládá na ploše 5 000 m2 blízko závodu Solaris v Bolechowo a je vybaven nabíjecími systémy od Medcom, Ekoenergetyka a ABB. Foto Solaris

Solaris Bus & Coach otevřel nové skladovací prostory a unikátní nabíjecí stanici V2G pro elektrické autobusy a trolejbusy vybavenou systémy od Medcom, Ekoenergetyka a ABB.

Reklama

Solaris Bus & Coach otevřel nové skladovací prostory a unikátní nabíjecí stanici V2G pro elektrické autobusy a trolejbusy vybavenou systémy od Medcom, Ekoenergetyka a ABB.

Solaris si udržuje svou vedoucí pozici v dodávkách řešení městské dopravy s nízkými a nulovými emisemi do měst v celé Evropě. S tím souvisí neustálé investice do dalšího rozvoje. Na konci září 2022 oznámil dvě významné: 10 000 m2 nových skladových prostor vybavených nejmodernějšími logistickými systémy a řešeními (Warehouse Hall) a Charging Park, unikátní nabíjecí stanici pro e-vozidla.

Nový sklad i prostory pro nabíjení byly vybudovány přímo v areálu závodu Solaris v Bolechowo u Poznaně, kde sídlí centrála společnosti.

Jako jeden z největších zaměstnavatelů v regionu jsme obzvláště odhodláni neustále zlepšovat a optimalizovat vybavení naší továrny.  Naším cílem je efektivně posilovat potenciál společnosti a přesně reagovat na rychle se měnící potřeby trhu. Proto neustále investujeme do technologického vývoje produktů a do zdokonalování výrobního procesu, stejně jako do vytváření nových technologií, které přispívají ke zvyšování kvality naší práce a zvyšování konkurenceschopnosti,“ řekl Dariusz Michalak, zástupce generálního ředitele Solaris Bus & Coach pro výzkum a vývoj, zajištění kvality a nákup.

Skladovací hala hraje klíčovou roli v dodavatelském řetězci dílů a komponentů potřebných pro výrobu autobusů a trolejbusů. Nové prostory mají rozlohu 10 000 m2 a jsou spojeny s výrobním závodem silnicemi a inženýrskými sítěmi. Hala je vybavena moderní vícepatrovou skladovou plošinou s automatizovaným dopravníkovým pásem. Téměř 25 % z celkové plochy tvoří kancelářské a sociální prostory. Kromě jiného je hala odhlučněna speciálními akustickými panely,  které tlumí hluk generovaný každodenním provozem. Na střeše je instalováno 572 fotovoltaických článků o celkové kapacitě 260 kWp, další přibudou na dalších budovách. Vybudovány byly také nabíjecí stanice o výkonu 80 kWp.

Charging Park je centrální místo s nabíjecími stanicemi pro vozidla s bateriemi: e-busy, vodíkové autobusy a trolejbusy. Vyvinut byl s cílem předvést našim klientům nová řešení nabíjení. Umožňuje také testování nových technologií a funkcí při nabíjení a vybíjení vyrobených vozidel. Charging Park se skládá z osmi nabíjecích stanovišť, sekce pro nabíjení pantografy, plug-in nabíjecích stanic, části trolejbusové sítě, interaktivního kiosku s LCD obrazovkou a technické místnosti.

Jedná se o první nabíjecí park Vehicle-to-Grid (V2G), tzn. obousměrný tok energie mezi vozidly a sítí, v Polsku a jedno z prvních svého druhu v Evropě. Technologie V2G umožňuje flexibilně nabíjet a vybíjet autobusy pro testovací účely a využívat je jako mobilní úložiště energie, což vede k efektivnějšímu řízení nákladů.

Charging Park se rozkládá na ploše 5 000 m2 a může se pochlubit nejmodernějšími nabíjecími systémy od tří dodavatelů: Medcom, Ekoenergetyka a ABB.

Systém se skládá ze dvou nezávislých plug-in nabíječek o výkonu 150 kW, každá je V2G. Další je inovativní nabíječka s osmi nabíjecími body (s výkonem od 150 kW do 600 kW), která dokáže nabíjet tři vozidla současně. Tato nabíjecí stanice je vybavena sběrači proudu kompatibilními se všemi typy sběračů používaných Solaris (střešní sběrač, obrácený pantograf a systém Ride&Charge). Nabíječka je vybavena třemi řešeními pro kabelové nabíjení: kapalinou chlazený zásuvný HPC konektor, který umožňuje dobíjení vozidla výkonem až 300 kW, dva další nabíjecí konektory s výkonem až 150 kW, poslední nabíjecí systém v Parku je založen na nabíječce se čtyřmi nabíjecími místy o celkovém výkonu 360 kW, která umožňuje současné nabíjení dvou autobusů, každý až 150 kW, nebo umožní nabíjení jednoho autobusu výkonem až 360 kW (pouze přes pantografy). Podporuje dvě plug-in zásuvky, pantograf na střeše a jeden invertovaný.

Stejně jako u Warehouse Hall, i v Charging Park jsou fotovoltaické panely, které zvýší podíl obnovitelné energie pro pokrytí denní energetické náročnosti celého závodu.


Solaris investoval do vybavení svého závodu v Polsku
Charging Park v závodě Solaris v Bolechowo. Foto Solaris
Solaris investoval do vybavení svého závodu v Polsku
Solaris investoval do vybavení svého závodu v Polsku
Na střeše Warehouse Hall o ploše 10 000 m2 je instalováno 572 fotovoltaických článků o celkové kapacitě 260 kWp. Které pomáhají pokrýt spotřebu energie v závodě. Foto Solaris