Solaris Bus & Coach a CATL spolupracují v elektromobilitě
Na veletrhu ees Europe 2022 v květnu v Mnichově – největší a nejrozsáhlejší mezinárodní výstavě baterií a systémů pro skladování energie v Evropě, získal EnerOne, modulární venkovní systém BESS (battery energy storage system, bateriové úložiště) s kapalinovým chlazením společnosti CATL, cenu ees AWARD 2022. Tento vlajkový produkt, vybavený LFP články o kapacitě 280 Ah, se chlubí životností až 10 000 cyklů, dlouhou konstrukční životností, vysokou integrací a maximálním stupněm bezpečnosti. Foto CATL

Čínský výrobce bateriových článků podepsal smlouvu s polským výrobcem elektrických autobusů o dodávkách lithium-železo-fosfátových baterií s technologií Cell to Pack.
Reklama
Čínský výrobce bateriových článků podepsal smlouvu s polským výrobcem elektrických autobusů o dodávkách lithium-železo-fosfátových baterií s technologií Cell to Pack.
Společnost Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) navázala spolupráci se Solaris Bus & Coach v oblasti bateriového napájení. CATL v tiskovém oznámení obecněc uvádí, že cílem dohody je podpořit elektrifikaci městské dopravy v Evropě.  

Lithium-železo-fosfátové (LFP) články mají obecně delší životnost a vyšší tepelnou stabilitu, i v případě mechanického poškození nebo zkratu je výrazně nižší pravděpodobnost požáru baterie. CATL bude baterie vybavovat technologií Cell to Pack (CTP), kdy se obvykle články spojují přímo do bateriového bloku. Odstraněním konvenčních částí modulu zvyšuje inovativní technologie CTP energetickou hustotu baterie a užitečné zatížení e-busu.

Solaris je jedním z největších výrobců bezemisních autobusů v Evropě. V roce 2021 se umístil na prvním místě na trhu autobusů s nulovými emisemi v Evropě. V současnosti výrobce nabízí dvě varianty baterie: moduly na bázi NMC Solaris High Energy pro noční nabíjení a moduly LTO (Solaris High Power) pro autobusy vybavené pantografem. Po zahájení spolupráce podle CATL rozšíří Solaris svoji nabídku o nová bateriová řešení.

CATL v roce 2021 v oblasti skladování energie prošla velkým rozvojem. Poprvé také získala největší podíl na globálním trhu výroby baterií pro uchovávání energie. Společnost CATL navázala partnerství se špičkovými čínskými energetickými podniky, jako jsou China National Energy, SPIC, China Huadian Corporation, China Three Gorges Group a China Energy Engineering Corporation i s klíčovými mezinárodními hráči v oboru, jako jsou NextEra, Fluence, Wartsila, Tesla, Powin, Schneider Electric a Eaton. V segmentu autobusů má podepsanou smlouvu o spolupráci s výrobci Quantron a VDL. Svá pokročilá řešení pro uskladňování energie uplatnila na hlavních světových trzích včetně Číny, Spojených států, Velké Británie, Německa, Austrálie a dalších.