Skupina Škoda Transportation zajistí údržbu tramvají pro ostravský dopravní podnik
Ostravský podnik Škoda Ekova kromě oprav a modernizace pro dopravní podniky v posledních letech vyrábí i nové tramvaje a další produkty. Foto Škoda Transportation

Škoda Ekova bude dalších pět let pro dopraní podnik zajišťovat údržbu a opravy více než 240 tramvajových vozů typu T3, Vario, KT8, Astra a Trio.
Škoda Ekova bude dalších pět let pro dopraní podnik zajišťovat údržbu a opravy více než 240 tramvajových vozů typu T3, Vario, KT8, Astra a Trio.
Od letošního roku až do roku 2026 bude pro Dopravní podnik Ostrava (DPO) zajišťovat periodickou údržbu a opravy tramvají společnost Škoda Ekova ze skupiny Škoda Transportation. Vysoutěžená předpokládaná hodnota zakázky za celých pět let trvání smlouvy je 829 milionů korun (cena závisí na počtu provedených oprav). Skupina Škoda Transportation bude zajišťovat údržbářské služby včetně oprav kolejových vozidel po nehodách. Zakázka se týká více než 240 tramvajových vozů typu T3, Vario, KT8, Astra a Trio.

Doposud prováděla údržbu těchto vozidel, kromě typu Stadler a Škoda 39T, společnost Ekova Electric, a to na základě předchozí pětileté smlouvy, jejíž účinnost již skončila. V loňském roce přešlo navíc toto plnění na následný subjekt Škoda Ekova ze skupiny Škoda Transportation.

Cena zakázky reflektuje navýšení cen průmyslových výrobců za poslední roky. Jsme rádi, že skupina Škoda Transportation potvrdila roli papírového favorita v tomto výběrovém řízení a zvítězila. Spolupráce mezi našimi dvěma podniky může i nadále pokračovat,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Těší mě, že díky uzavřenému kontraktu se budou tramvaje, které v Ostravě slouží, také přímo v moravskoslezské metropoli opravovat. Dlouhodobá zakázka pro dopravní podnik je pro nás velmi důležitým projektem. Kvalita práce lidí z našeho ostravského podniku přispěje k růstu úrovně cestování městskou dopravou a prodlouží životnost opravovaných vozidel,“ uvádí předseda představenstva a CEO společnosti Škoda Ekova Miroslav Mareš.

Údržba kolejových vozidel je rozdělena do 4 částí:

Část 1: typ tramvaje Vario LFR
Část 2: typ tramvaje T3 RP
Část 3: typ tramvají LTM 10.08 ASTRA / 01 INEKON 2001 TRIO
Část 4: typ tramvají Vario LF2R / Vario LF2+ / KT8D5.RN1 / Vario LF3/2 / Vario LF3

Tradiční ostravský podnik vedle svého zaměření na opravy a modernizace pro dopravní podniky v posledních letech rozšířil své kompetence a vyrábí i nové tramvaje a další produkty pro současné i budoucí zákazníky skupiny Škoda Transportation. Jedním z klíčových produktů projektů je v současné době výroba nových tramvají Škoda ForCity Smart určených právě pro město Ostrava. První z celkem 35 kusů již slouží cestujícím.  

Skupina Škoda Transportation působí v Moravskoslezském kraji dlouhodobě. Přímo v Ostravě sídlí její významný podnik zaměřený především na oblast vývoje a výroby elektrických jednotek pro zákazníky doma i v zahraničí. Tato základna prošla v nedávné době zásadní modernizací a rozšířením, která zahrnovala výstavbu nové moderní lakovny, zřízení největšího portálového obráběcího centra v Evropě, nebo instalaci svařovacích automatů. Díky investicím se v podniku zvýšily možnosti výroby nových vlaků až o dvě třetiny oproti minulosti a vznikly stovky nových pracovních míst. V Ostravě sídlí i vývojové centrum pro digitalizaci a SMART technologie skupiny Škoda Transportation. Zde se koncentruje technologické know-how v oblasti řídicích, multimediálních a diagnostických systémů.