ŠKODA VAGONKA vyrobí pro slovenského zákazníka 10 příměstských souprav.

Nové elektrické dvoupatrové soupravy zlepší hromadnou kolejovou dopravu cestujících v aglomeracích Trenčína, Žiliny a Košic.
Reklama
Nové elektrické dvoupatrové soupravy zlepší hromadnou kolejovou dopravu cestujících v aglomeracích Trenčína, Žiliny a Košic.
PLZEŇ, OSTRAVA, 15. ledna 2008 – ŠKODA VAGONKA, a. s., vyrobí a dodá pro slovenského zákazníka 10 příměstských souprav. Kontrakt má celkovou hodnotu 96,2 mil. eur, tj. 2,5 miliardy korun.

Zákazníkem je Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. Bratislava. Nové soupravy posílí železniční osobní přepravu nejprve v okolí Žiliny, kde je situace v dopravě po zahájení výroby v automobilce KIA Motors Slovakia velmi napjatá, a kde jsou silniční spoje velmi přetížené.

Vyvíjená příměstská souprava pro slovenského zákazníka bude obdobou souprav CityElefant (elektrické jednotky řady 471 provozované Českými dráhami a řady 575 dodávané do Litvy), bude však dvousystémová s možností jízdy pod střídavým napětím 25 kV 50 Hz i pod stejnosměrným napětím 3 kV.

Nová elektrická jednotka pro příměstskou a regionální dopravu na Slovensku má výkon 2 MW a může přepravovat cestující rychlostí až 160 km/h. Má moderní kamerový systém, který sleduje situaci uvnitř i vně soupravy, nový řídicí systém s vysokým stupněm automatizace a další novinky.

Základní sestava této elektrické jednotky je třívozová, složená z elektrického vozu, vloženého vozu a řídicího vozu. Na čelech elektrického a řídicího vozu jsou stanoviště strojvedoucího. Všechny vozy mají dvoje dveře na každé straně, dvě patra a jsou vybaveny vakuovými systémy WC. Souprava dlouhá 79,2 m je určena pro 307 sedících cestujících.
Výrobcem soupravy je ŠKODA VAGONKA, a. s. (Ostrava), na subdodávkách trakce a podvozků se podílejí ŠKODA TRANSPORTATION, s. r. o. a ŠKODA ELECTRIC, a. s. Smlouva byla podepsána 30. prosince 2008, termín předání první soupravy je 18 měsíců po podpisu smlouvy. Poslední vozidlo bude dodáno do 47 měsíců po podpisu smlouvy se slovenským zákazníkem.
TZ AMI Communications