Škoda Electric:  Trolejbusy do Rigy za 2,6 miliardy korun
Škoda 24 Tr Citelis v Rize. Foto Škoda

Škoda Electric uzavřela kontrakt na dodávku 125 kloubových trolejbusů 27 Tr Solaris pro lotyšskou Rigu.

Reklama

Škoda Electric uzavřela kontrakt na dodávku 125 kloubových trolejbusů 27 Tr Solaris pro lotyšskou Rigu.

Plzeň, 9. 7. 2013 – Škoda Electric uzavřela kontrakt na dodávku 125 trolejbusů pro lotyšskou Rigu. V průběhu pěti let dodá do lotyšské metropole nízkopodlažní kloubové trolejbusy typu Škoda 27 Tr v celkové hodnotě až 2,6 mld. Kč. Součástí smlouvy je též možnost uplatnění opce na dalších 38 trolejbusů.

„V posledních několika týdnech podepsala Škoda Electric již třetí významný exportní kontrakt na trolejbusy. Celkem tyto tři exportní projekty činí 4,4 miliardy korun. Do bulharského hlavního města Sofie míří padesát nových trolejbusů za téměř 700 milionů a do Bratislavy osmdesát vozidel za 1,1 miliardy korun. Zakázka pro Rigu je ale výjimečná tím, že se jedná o zatím největší kontrakt v novodobé historii naší společnosti,“ říká Jaromír Šilhánek, generální ředitel Škody Electric.

Škoda Electric uzavřela v červnu dva významné exportní kontrakty

Škoda Electric zvítězila ve výběrovém řízení vyhlášeném v loňském roce rižským dopravním podnikem (Rigas Satiksme). Součástí tendru bylo též zajištění financování na dobu osmi let. Velký podíl na úspěchu Škody Electric mají proto Česká spořitelna a Exportní garanční a pojišťovací společnost, které se podílejí na financování celého projektu.

První trolejbusy budou do Rigy dodány už v průběhu příštího roku. „Vozidla budou vybavena pomocným diesel-agregátorem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. Součástí vybavení bude také klimatizace, či moderní informační systém včetně zařízení pro zjišťování počtu cestujících,“ uvedl Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy společnosti Škoda Electric.

Rižský dopravní podnik dnes provozuje devatenáct trolejbusových linek a ročně převeze 45 miliónů cestujících. Ve vozovém parku má 267 trolejbusů. „V Rize jsou škodovácké trolejbusy oblíbené několik desetiletí. První vozy byly do Rigy dodány už v roce 1955. Současná zakázka navazuje na 150 nízkopodlažních trolejbusů Škoda 24 Tr za zhruba 1,5 miliardy korun, které byly dodány v letech 2007-2009,“ dodává Karel Majer. Kromě trolejbusů jezdí v Rize také moderní nízkopodlažní tramvaje ForCity.

TZ ŠKODA

2007: Na návštěvě ve Škoda Electric u příležitosti expedice prvních tří trolejbusů ze 150 pro lotyšskou Rigu. Od polotovaru Irisbus až k záběrům v plzeňských ulicích.

 Škoda Electric:  Trolejbusy do Rigy za 2,6 miliardy korun
Model trolejbusu pro Rigu spolu s BUSportálem prorazil i do zahraniční literatury (z knihy Trolleybus miniatures, models and the real things). Foto Herbert Slavík.
 Škoda Electric:  Trolejbusy do Rigy za 2,6 miliardy korun
Škoda Electric: První tři ''Rigy'' v roce 2007 © BUSportál